Valgevene Raudtee teatas agentuurile BelTa, et 80 000 tonni Venezuela naftat on kavas töödelda Naftani rafineerimistehases. Kütuse vedamiseks läheb ilmselt tarvis 22-23 rongikoosseisu.

Varem on neli saadetist Venezuela naftat toimetatud Ukraina Odessa sadama kaudu Valgevene Mazõri tehasesse, aga Eesti sadamat kasutades on veokaugus väiksem: Odessa ja Mazõri vahemaa on 1051 kilomeetrit, kuid Muugat ja Navapolatskit lahutab vaid 850 kilomeetrit.

See, kas Valgevene kasutab Eesti sadamat naftaveoks ka tulevikus, pole veel teada. Valgevene Raudtee teatel on see küsimus parajasti kaalumisel, nagu ka veotariifi suurus.

Venezuela president Hugo Chávez ja Valgevene liider Aljaksandr Lukašenka sõlmisid tänavu märtsis kokkuleppe, mille järgi saab Valgevene 12 kuu jooksul neli miljonit tonni naftat. Esimene saadetis jõudis Odessa sadamasse märtsis ja Muugale saabuv partii peaks olema järjekorras viies.

Valgevene otsustas soetada naftat teiselt poolt maakera pärast seda, kui Venemaaga ei jõutud hinna suhtes kokkuleppele. Mitmed analüütikud on nimetanud seda äri kilplaslikuks, kuid Minski võimud on väitnud, et ettevõtmine tasub ennast ära.