Eestlaste rühmad on nii Sri Lankal kui Tais. Välisministeeriumi pressiesindaja ütles Delfile, et hetkel otsitakse täpsemat teavet piirkonnas olevate eestlaste kohta.

Ministeeriumi esindajad on suhelnud kahe Tais olevate eestlaste seltskonnaga ja nendega on kõik korras. Eestlaste kohta otsib andmeid ka Eesti aukonsul Tais, välisministeerium on pidevalt ühenduses reisi korraldanud turismifirmadega.

Raskem on infot hankida Sri Lankal asuvate turistide kohta, kuna Eestil seal piirkonnas esindus puudub. Sri Lankas on esialgsetel andmetel kadunud või hukkunud 500 inimest.

Välisministeerium kinnitas, et teeb kõik informatsiooni kiire ja põhjaliku edastamise heaks. Paljud reisilviibijate omaksed on võtnud juba välisministeeriumiga ühendust.

Soome YLE võrgulehe andmetel viibib Aurinkomatkate, Finnmatkate ja Tjäreborgi reisidel Thais Phuketis üle 1 500 ja Sri Lankas üle 400 turisti.

Täpsete andmete saamist raskendab Eesti inimeste soovimatus registreerida oma sõidud kliimatingimuste või poliitiliste olude tõttu äärmuslikesse maadesse, kirjutab ETV Online.

Pühade tõttu on raske kindlaks teha, kui suur arv inimesi Eestist ja missuguste firmade klientidena on täna hommikul looduskatastroofi üle elanud maadesse sõitnud. Estravel hindab oma turistide arvuks 30. Fiesta Travelsi 24 reisijat, kes sõitsid Taisse ja neist 15 Phuketi saarele, on elus ja terved, kinnitas firma esindaja, kes on saanud sms-kontakti oma klientidega Phuketil. Telefoniside saarega on praegu olematu.

Reisieksperdi kaudu on Singapuri, Sri Lankale, Taisse ja Malaisiasse reisinud kokku 74 inimest. Reiseksperdi juht Sven Lõokene ütles “Aktuaalsele kaamerale”, et nende inimestega on kõik teadaolevalt korras. Ka kolm Soome reisifirmat, kelle klientide hulgas on eestlasi, on teatanud, et katastroofiohvreid pole.

Inimeste otsimine on raske, kuna paljud ostavad pileti interneti kaudu ja kuhu nende tee pärast lennuki maandumist viib, jääb tihti teadmata.

Pühapäeva hommikul tabas Aasia lõunaosa riike 8,9-magnituudine maavärin, mille tekitatud 10-meetrise hiidlaine tagajärjel on rannikualadel kuni hukkunud viimaste andmete kohaselt rohkem kui 14 000 inimest. Mõningail hinnangul võib surmasaanuid olla üle 10 000.

CNNi andmetel kardavad inimesed maavärina järeltõukeid ja nendest tekkida võivaid uusi tsunamisid.

Maavärina epitsenter asus Indoneesias Sumatra saare lähedal meres. Maavärina tagajärjel tekkinud kümne meetri kõrgune hiidlaine liikus edasi Indoneesiasse, üle Sri Lanka ja India ranniku ning Taile kuuluva saare.

Pühapäeva-hommikune maavärin oli tugevaim maailmas pärast 1965. aastat.

Maavärin mõjutas isegi Maa pöörlemist. “Kogu planeetib vibreerib,” ütles Itaalia rahvusliku geofüüsika instituudi juht Enzo Boschi.

Inimesed, kes soovivad saada teavet õnnetusepiirkonnas viibivate lähedaste kohta, saavad helistada välisministeeriumi valvesekretärile numbril 6 317 092.

Tai välisministeerium on loonud 24 tundi töötava hädaabikeskuse, koordineerimaks Lõuna-Tais olevatele välismaalastele antavat abi. Keskusega saab ühendust telefonidel:

+66 2 643 5262

+66 2 643 5000

+66 2 643 5003

+66 2 643 5502