Piraadipartei on Islandil oluliselt populaarsem kui näiteks Vabaerakond Eestis. Osa on võetud kolmedelt parlamendivalimistelt ja hetkel on neid 63 kohaga parlamendis kuus kohta.

2016. aastal toimunud erakorralistel valimistel said nad presidendilt lausa koalitsiooni moodustamise mandaadi, kuna valimistel esimeseks ja teiseks jäänud parteid ei suutnud lahendust leida. Toona tegi Piraadipartei 10 kohaga kolmanda tulemuse, ent koalitsiooni ei suutnud kokku panna ka nemad.

Sama aasta lõpus kolis Islandile 17-aastane Eesti tütarlaps Gamithra, kes jättis selle nimel pooleli gümnaasiumiõpingud Tartus Hugo Treffneri gümnaasiumis. "Mulle ei pakkunud see piisavalt suurt väljakutset ja otsustasin oma eluga midagi ägedamat teha," ütles Marga. "Pakkisin oma asjad seljakotti ja kolisin sõbra juurde Akureyrisse, 20 000 elanikuga linnakesse Islandi põhjaosas," rääkis Marga.

Piraadiparteini jõudis praeguseks 20-aastane Marga aga 2017. aasta sügisel, kuid aktiivset liikme tegevust alustas pool aastat hiljem kevadel, kui kolis pealinna Reykjavikisse.

Möödus veel pool aastat ja aktiivne Marga valiti Islandi Piraadipartei noorteorganisatsiooni juhatusse. Tänavu septembri algusest kuulub ta aga Piraadipartei juhatusse, mille esimesel koosolekul valiti ka partei rahvusvaheliseks esindajaks.

"Olin Piraadipartei olemasolust varem teadlik, kuid ühel hetkel avastasin, et minu vaated ja ideed olid nende omadega täiesti identsed. Olin just juhuslikult ühe Piraadipartei liikmega tutvunud, kes mind teistega kokku viis. Tundsin end nagu kodus ning
olin ümbritsetud väga sarnase mõtteviisiga, avatud inimestest, kes kõik olid valmis oma aega ühiskonna heaks panustama," rääkis Marga. "Piraadiparteist sai minu Islandi pere, kus olin alati teretulnud, ning kus mulle tundus, et saan oma oskusi ja aega rakendada millessegi vajalikku."

Marga põhjendab oma erakondlikku valikut sellega, et Piraadiparteid üle maailma seisavad läbipaistvuse, otsese demokraatia ning õiguse eest vabalt informatsiooni ja arvamusi jagada.

"Erinevate riikide Piraadiparteid on mõistagi erinevalt arenenud, kuid meid kõiki ühendavad identsed väärtused ja põhimõtted. Piraate on tihti keeruline traditsioonilisele poliitkompassile paigutada, sest rõhku pannakse faktidest tulenevate loogilistele järelduste tegemisele, ning seetõttu võivad poliitilised arvamused vastavalt saada olevale informatsioonile ajas muutuda. Rääkimata sellest, et partei raamatupidamine on kõigile avalik, võetakse Islandi Piraadiparteis kõik otsused vastu meie enda programmeeritud open-source virtuaalses valimiskeskkonnas, kus igal partei liikmel on võimalus anonüümselt hääletada iga otsuse osas, mis parteis vastu võetakse," rääkis Marga.

Hetkel on Marga Piraadiparteis, kuna see aitab tal õppida rohkem organisatsioonide haldamise kohta ning välja mõelda, kuidas tekitada igaühele võimalus saada tervislikus ja motiveerivas keskkonnas oma oskusi ühiskonna heaks rakendada. "Kas ma jään sellega edasi tegelema parteisiseselt või parlamendis, Islandil või mujal, poliitikas või hoopis mõnes muus valdkonnas, selgub tulevikus!" rääkis Marga.

Unistus saada islandlaseks

Marga unistas islandlaseks saamisest juba 13-aastaselt, kui hakkas kodus iseseisvalt interneti abil islandi keelt õppima, käies samal ajal Tallinna Prantsuse Lütseumis. Sealt peale põhikooli Tartusse Hugo Treffneri gümnaasiumi loodusklassi läinud Marga ei leidnud Taaralinnas piisavalt eneseteostust ja nõnda ta 17-aastasena Islandile koliski.

Islandil lõpetas ta kohaliku keskkooli ja vabal ajal tegeles ka programmeerimisvõistlustel osalemise ja häkkimisega. Tema programmeerimisoskustega on kusjuures tuttavad ka Twitteri-sõbrad, kes Vargamäe Nuti-Andrest jälgivad.


Praegu pendeldab ta Eesti ja Islandi vahel, kuid peamiselt elab jällegi Eestis, kus tegeleb start-up-i arendamisega. Kodusemalt tunneb ta end aga siiski Islandil. "Islandi kultuur, poliitika kui ka ilm on mulle äärmiselt südamelähedased," kirjeldas Marga.