WHO klassifikatsiooni kohaselt näitab neljas faas seda, et tegu ei ole pandeemiaga, gripiviiruse uue alltüübi levik inimeselt inimesele on piiratud ja esineb ainult teatud geograafiliselt omavahel seotud piirkondades, teatas tervisekaitseinspektsioon.

Eesti juhindub sotsiaalministeeriumi poolt koostatud gripipandeemia valmisoleku plaanist.  Eestis on kehtestatud WHO soovituste kohaselt pandeemiaohu neljanda faasi esimene tase, mis tähendab, et Eestis ei esine lokaalseid, piiratud ulatusega rühmaviisilisi gripipuhanguid.

Samuti puuduvad meil intensiivsed reisi- või kaubandussidemed nende piirkondadega, kus esinevad lokaalsed, piiratud ulatusega rühmaviisilised gripipuhangud.  

Olulisemaks ennetustegevuseks on meil hetkel elanikkonna teavitamine võimalikust ohust.

Rahvusvaheliseks liikluseks avatud lennujaamadesse ja sadamatesse paigaldatakse ohust teavitavad infomaterjalid, kus juhitakse reisilt saabujate tähelepanu vajadusele jälgida oma tervislikku seisundit vähemalt seitsme ööpäeva jooksul pärast reisilt naasmist. Juhul kui reisilt tulijal tekib kõrge palavik, millega kaasnevad kas köha, peavalu, kurgu- või lihasvalu või esineb hingamisraskuseid, siis tuleks viivitamatult helistada oma arstile. Arsti tuleks kindlasti teavitada ka möödunud reisist.  

27. aprilli seisuga on  Mehhikos kinnitatud 33, USA-s 40, Kanadas kuus, Suurbritannias kaks ja Hispaanias üks uue gripiviiruse A/H1N1 poolt põhjustatud haigusjuht.