Eesti kavatseb saata Afganistani veel kaks rotatsiooni manööverüksuseid – praegu missiooneelsel ettevalmistusel oleva jalaväekompanii Estcoy-16 ja novembris jalaväekompanii Estcoy-17. Tänavu novembris Afganistani NATO juhitud operatsioonile ISAF suunduv jalaväekompanii Estcoy-17 jääb praeguste plaanide kohaselt viimaseks Eesti rotatsiooniks Lõuna-Afganistanis, teatas kaitseministeerium.

Kaitseminister Urmas Reinsalu sõnul on Eesti sõdurite vapper ja väljapaistev tegutsemine otseselt suurendanud Eesti usaldusväärsust ja tõsiseltvõetavust NATOs ja rahvusvahelise üldsuse silmis. „Eesti on eluliselt huvitatud tugevast ja usaldusväärsest NATOst ning seepärast on meile olulised kõik NATO ettevõtmised ja nende õnnestumised. Osalemine Afganistani operatsioonil on Eesti rahva, riigikogu ja valitsuse tehtud Eesti riiklikku julgeolekut toetav otsus. Meie sõdurid täidavad Eesti riigi ja rahva võetud kohustusi liitlaste ees,“ ütles Reinsalu ajakirjanikele.

„Soovime, et Afganistanist saaks rahumeelne, poliitiliselt ja majanduslikult stabiilne riik. Meie huvides on, et Afganistani keskvalitsus oleks tugev, usaldusväärne, riigi territooriumi kontrolliv ja et sellest riigist ei saaks kunagi enam rahvusvahelise terrorismi taimelava,“ lisas kaitseminister.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase sõnul on Afganistani missioon aidanud kaitseväel tõsta lahinguvõimet, täiustada varustust, arendada relvastust ja taktikat. „Sajad Eesti ohvitserid, allohvitserid ja sõdurid on saanud Afganistanis reaalse lahingukogemuse. Nad on õppinud Afganistanis juhtima lennuvahendite tuletoetust, kasutama kõrgtehnoloogilisi vaatlusseadmeid, viima läbi operatsioone koos lennuväega, demineerima keerulisi lõhkeseadeldisi, kasutama ja juhtima droone,“ ütles kindralmajor Terras.

„Sõjaline operatsioon Afganistanis on olnud raske, Eesti kaitseväelased tegutsevad julgeolekuliselt kõige keerulisemas piirkonnas. Nüüd on meie riigi aukohustus toetada ja tunnustada Afganistanis võidelnud veterane ja nende lähedasi,“ ütles kaitseminister Reinsalu.

Eesti teeb Afganistanist väljumise plaanid koos liitlastega. ISAF missiooni panustavad riigid on kokku leppinud, et 2013. aasta suvel lõpetab ISAF lahinguoperatsioonid ning keskendub Afganistani julgeolekujõudude toetamisele. Selleks ajaks peab kogu vastustus julgeolekuolukorra eest olema üle antud Afganistani julgeolekujõududele.

Samuti on kokku lepitud, et ISAF toetab Afganistani julgeolekujõude 2014. aasta aprillis toimuvate presidendi ja kohalike omavalitsuse valimiste ajal.

Eesti jalaväekompanii ülesanneteks on patrullbaaside üleandmise ja sulgemise julgestamine, Camp Bastioni perimeetri julgestamine ja valmisolek kiirreageerimiseks.

Kaitseminister kinnitas, et rahvusvaheline kogukond jääb Afganistani toetama ka pärast 2014. aastat. „Eesti võimalik sõjaline panus pärast 2014. aastat sõltub sellest, kuidas me koos NATO liitlastega otsustame edasi minna. Eesti on praegu otsustanud anda Afganistani armeele alates 2014. aastast rahalist tuge,“ ütles Reinsalu.

12. veebruaril andis Eesti jalaväekompanii Estcoy-15 Afganistani maaväele üle vastutusala ja patrullbaasi Pimon ning liikus suurde sõjaväebaasi Camp Bastion. Estcoy-15 täidab manööverkompanii ülesandeid kogu Helmandi provintsi piires