Välisminister Urmas Paeti sõnul on Jaapan Eesti lähedane liitlane ja mõttekaaslane ning Eesti soovib katastroofis kannatanud Jaapanit keerulisel ajal toetada. „Jaapan ei ole veel suutnud katastroofi tagajärgede täielikku ulatust hinnata ning seetõttu ei ole ka rahvusvaheliselt kogukonnalt peale väikese arvu päästemeeskondade rohkemat abi otseselt palutud. Kuid on selge, et vaatamata Jaapani heale katastroofideks valmisolekule, on abivajadus seal väga suur ning ka Eesti peab võimalikult kiiresti Jaapanit aitama,“ ütles Paet.

Välisminister Paet lisas, et Eestil on olnud alates katastroofijärgsest päevast valmisolek saata Jaapanisse pääste- ja otsingumeeskond (USAR) ning eksperte nii ÜRO kui Euroopa Liidu hindamismeeskondadesse. „Jaapan on seni siiski vastu võtnud vaid vähesed meeskonnad ja eelistatult Vaikse ookeani regioonist,“ sõnas ta.

11. märtsil tabas 8,9-magnituudine maavärin Jaapani põhjaosa, millele järgnes suure purustusjõuga tsunami. Hukkunute lõplikku arvu ei ole jätkuvalt teada ning kadunud on üle 10 000 inimese. Evakueeritud on üle 300 000 inimese. 5,57 miljonit majapidamist on elektrita ja 600 000 veeta. Maavärina tagajärjel sai kannatada ka Fukushima tuumaelektrijaam.