Eesti Tervise Fond leiab, et riiklikult arendataval e-tervisel tuleb raviasutuste loodud e-lahendustele järele jõuda ning luua praktiline kasutusmugavus ja andmestiku adekvaatsus läbi ühtsete standardite kehtestamise.

"Eestis tervishoiusüsteem on eraõiguslik ning valiku, missugust asutusesisest infosüsteemi kasutada, teeb tervishoiuasutuse juhtkond, kes loomulikult soovib kõige efektiivsemat ning töökorralduslikult parimat süsteemi," ütles Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees Eero Merilind.

Tema sõnul on riigi e-süsteemide arendajatele muidugi mõruks pilliks, et asutusesisesed lahendused on riigi rajatud süsteemidest paremad ning tasemelt mitme aasta jagu ees.

Haiglajuhid on Merilinnu sõnul keerukate valikute ees, kas oodata üldise süsteemi arendamist või teha ise investeeringud töö ladusamaks ja tänapäevasemaks korraldamiseks.

Väljaspool riiklikke e-tervise projekte on Eesti Tervise Fondi rahastamisel välja arendatud näiteks perearsti infosüsteemi Perearst 2 patsiendi e-posti ja SMS-i teel teavitamise moodul, mis parandab arsti ja patsiendi vahelist suhtlust.

Merilind märkis, et paraku ei hüvita haigekassa tervishoiuasutustele patsiendi teavitamisele tehtavaid kulusid kuidagi, kavatsedes selle teenusena hinnakirja lisada ehk alles paari aasta pärast.

"Kasutama hakatakse siiski vaid neid e-tervise lahendeid, mis patsientidelt ja ravimiselt aega liialt ära ei võta," ütles Merilind ja tõi näiteks, et perearstid hakaksid saatma rohkem raviandmeid digilukku siis, kui loodi digitempli võimalus.

Merilinu hinnagul on hoolimata meie endi arstkonna ja patsientide kärsitusest infotehnoloogiliste lahenduste valmissaamise osas, Eesti e-süsteemid siiski kõrgelt hinnatud. Seda näitab tema sõnul ka Soome otsus hakata kasutama Eestis loodud X-tee lahendust ning digiallkirja süsteeme.

Eesti Tervise Fond on sihtasutus, mille eesmärgid on eesti rahva tervise areng, aktiivse eluea pikenemine, tervislike eluviiside propageerimine ning terviseteabe jagamine.