Fondi leotelu algab alkoholipoliitika järsust muutmisest. Soovitakse alkoholi reklaami keelustamist ja alkoholi hinna tõstmine samale tasemele kui Põhjamaades.

Eesmärgiks on vähendada alkoholi tarbimist, suitsetamist, vägivaldsed surmasid. Selleks aitab alkoholi- ja tubakaaktsiiside tõus. Samuti on fondi hinnanguloliline tervislike eluviiside propageerimine, poliitikute ja teiste avaliku elu tegelaste eeskuju, kus heaks näiteks meie kaks viimast peaministrit.

Iga inimene saab oma eluviisi muuta

Fondi hinnangul saab iga inimene kohe ja praegu muuta oma hoiakuid ja eluviisi, sest kuni seda ei juhtu, ei saa saavutada olulisi muutusi ka "suures pildis". Ise tuleb õigesti süüa ja juua.

Kuna patsiendi harimine hakkab pihta kodust, lasteaiast ja ka koolist, siis on vaja sisse viia kodaniku tervisekäitumisõpetus alates lasteaiast, mis peab jätkuma kuni gümnaasiumi lõpuni.

Vaestest või saamatutest peredest lapsi tuleb seejuures toetada. Noortele suunatud tervise edendus tuleb säilitada samas mahus ning võimalusel suurendada.

Märgitakse, et terviseteadlikkuse tõstmine just vähem kindlustatud ja madalama haridustasemega inimeste seas on oluline, kuigi ka nemad saavad kasutada ja mõnikord isegi tasuta samu spordirajatisi, aga enamjaolt kasutavad seda paremini kindlustatud inimesed.

Fondi eesmärk on viia liikumisharrastused massidesse. Seda saab teha samuti kohe ja praegu, sest jooks metsas nõuab vähe raha. Liikumisaasta 2014 on hea algatus, aga vaja on, et see kestaks ka järgnevatel aastatel.

"Kõik ettepanekud, mis motiveerivad inimest vabalt tegema tervislikke valikuid, on head," leidsid Eesti Tervise Fondi eestvedajad, kes märkisid samas, et ka töötada on vaja pühendunult ja kohusetundlikult.

Tervishoius tuleb lõpetada raiskamine

Fond leiab muuhulgas, et tervishoiusüsteemis on palju dubleerimist ja raiskamist, liikuda tuleb tõenduspõhisuse suunas. Ettepanek on panna kinni mitmed väikesed haiglad ja kaardistada meditsiini seadmed üle Eesti. Need, mis töötavad alakoormusega, võiks fondi ettepanekul maha müüa.

Seadusemuudatuste poolest tuleks fondi hinnangul sisse viia tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustus. Samuti arstide mittesüüline vastutuskindlustus.

Arstil peab olema aega patsiendiga suhelda, leiab fond. Kuid visiidi lõppedes võiks anda patsiendi kätte anda ka talle osutatud teenuste arve.