Eesti Televisiooni plaan tuua 1. veebruarist iga tööpäeva hommikul eetrisse hommikuprogramm “Terevisioon” sundis telesaateid ja -filme tootvaid firmasid ühendavat Eesti Teletootjate Liitu telemaja juhtidelt selgust nõutama.

Avaliku teabe seadusele viidates ootab liit homseks selgitust avalik-õigusliku ETV ja hommikusaadet tootma hakkava firma BEC vahel eksklusiivselt sõlmitud lepingu üksikasjade kohta.

Kümme teletootjat ärritus

Teletootjate liidu juhatuse liige Toomas Kirss ütles, et juhul kui telemaja pöördumisele ei vasta, esitab liit kaebuse avaliku teabe seaduse täitmist jälgivale andmekaitseinspektsioonile.

“Võib kuni kriminaalasjani välja minna, kui neid dokumente meile ei avalikustata, sest tegemist on siiski avalik-õigusliku asutusega, mis on kohustatud sellist informatsiooni jagama,” rääkis Kirss.

Kümmet teletootjat koondavat liitu ärritas ETV käitumises eeskätt see, et viimane valis hommikuprogrammi tootva firma välja ilma, et oleks enne rääkinud läbi ka teiste samaväärse teenuse pakkujatega.

Selgust lepingusse soovivad teletootjad ka seetõttu, et BECi produtsent Raivo Suviste on nimetanud “Terevisiooni” aastaeelarveks 3,5 miljonit, kuid ETV tegevjuht Aare Urm ligikaudu kaht miljonit krooni.

“Põhimõtteliselt võib ETV kõik pikalt saata — ta võib öelda, et on avalik-õiguslik isik ja teeb, mida tahab ning küsib tänavu nii palju miljoneid ja järgmisel aastal järjest rohkem miljoneid, kuid lõpuks läheb see asi totraks kätte,” nentis Kirss.

BEC teletootjate liitu ei kuulu ja projekti lõpliku hinna on Aare Urm lubanud nimetada alles pärast seda, kui ringhäälingunõukogu kinnitab ETV tänavuse eelarve.

Vastuseid küsimustele, kas üldse ja milliste tootjatega ETV “Terevisiooni” ekraanile toomiseks veel läbi rääkis, Postimehel eile telejuht Aare Urmilt telefonitsi saada ei õnnestunud.

Ehkki maksumaksjate rahast sõltuv ETV on sarnaselt teistele riigiasutustega kohustatud kuulutama 200 000 kroonist kallimate teenuste ostmiseks välja riigihankekonkursi, teeb riigihangete seadus telemajale erandi.