1. detsembril möödub 90 aastat 1924. aasta detsembris toimunud riigipöördekatse mahasurumisest, kus Nõukogude Liidust saadud relvastuse ja raha toel püüti kukutada Eesti Vabariigi valitsust ja kehtestada Eestis kommunistlik režiim, teatas siseministeeriumi pressiesindaja.

„Selle päeva tähistamine tuletab meelde, et Eesti julgeolek ei ole midagi iseenesestmõistetavat ja selle tagamine ei ole ainult politseinike või päästjate töö – turvalisust saab tagada iga eestimaalane, olles tähelepanelik enda, ümbritseva ja lähedaste suhtes,“ ütles siseminister Hanno Pevkur.

Sisejulgeoleku päeva tähistamiseks toimub homme hommikul kell 5.25, ehk samal kellaajal, kui mässajad 90 aastat tagasi sõjakooli ründasid, Tondi kasarmute ees „Tondipoiste“ mälestusmärgi juures mälestusüritus mässu edukas mahasurumises osalenud ja ka selle käigus hukkunud kadettide mälestuseks.

Kell 9 süüdatakse Rahumäe kalmistul küünlad mässu mahasurumisel hukkunud teedeminister Karl Karki haual.

Kell 15 algab Eesti Ajaloomuuseumis ettekandepäev „90 aastat 1. detsembri riigipöördekatsest“, kus esinevad ettekannetega ajaloolased Ago Pajur, Reigo Rosenthal, Jaak Valge ja Hanno Ojalo.

Kell 17 algab Tornide väljakul tuletseremoonia, kus süüdatakse temaatiline tuleskulptuur ning esineb politsei- ja piirivalveameti orkester. Oma tööd ja tehnikat tutvustavad politsei, päästeamet, päästeliit, kaitseliit, kaitsevägi ja sisekaitseakadeemia. Üritusel saab infot selle kohta, kuidas vabatahtlikuna sisejulgeoleku tagamises kaasa lüüa saab. 1. detsembri tähtsusest Eesti ajaloos räägib filmi „Detsembrikuumus“ režissöör ja vabatahtlik merepäästja Artur Talvik.