27. jaanuaril tuleb koolidel siduda tunnid ja muud üritused 25. märtsi ja 14. juuni küüditamiste leinapäevade ning holokausti- ja kommunismiohvrite meenutamisega.

Haridusminister Mailis Rand saatis sügisel koolidele ringkirja, milles soovitas alustada holokaustipäeva tähistamist Eesti ajaloost, kuna oma ajaloo tundmise kaudu mõistetakse paremini ka teiste rahvaste tragöödiat.

Peale natside hukatud miljonite juutide peaksid koolid sel päeval meeles pidama ka kõiki teisi rahvuslikel, rassilistel, religioossetel ja poliitilistel põhjustel tagakiusatud ohvreid.

Haridusministeerium andis koolidele vabad käed otsustamaks, kuidas päeva sisustada ja millistes klassides seda teemat käsitleda.

Mullu kevadel heitis holokausti unustamist Eesti riigile ette Ameerika Ühendriikide suursaadik Joseph DeThomas, kes kutsus tunnistama holokausti Eesti ajaloo osaks.

“Holokaust toimus ka siin. Umbes tuhat Eesti juuti ja sellest veel rohkem mitte-Eesti juuti mõrvati sellel maal,” kirjutas suursaadik mais Eesti Päevalehes. “Sellegipoolest ei saa holokausti mälestuspäev siin riigis peaaegu mingit tähelepanu.”

Holokaustipäeva puhul toimub üle riigi erinevaid üritusi.

Riigikogu Eesti-Iisraeli parlamendirühm ja juudi kogukond sõidavad esmaspäeva hommikul ühiselt Kloogale holokausti ohvrite mälestusmärgi juurde, kus toimub pärja asetamine.

Riigikogu Eesti-Iisraeli parlamendirühma esimees Aimar Altosaar avab pärastlõunal Riigikogu hoone vestibüülis näituse “Saage tuttavaks — Iisrael”, mis jääb avatuks 31. jaanuarini.

Toompea lossi Valges saalis toimub seminar “Eesti ja Iisrael läbi aegade”. Selle eesmärgiks tutvustada Iisraeli, anda ajalooline ülevaade selle riigi arengust ning Eesti ja Iisraeli suhetest. Ettekannetega esinevad David Vseviov, Elhonen Saks, Enn Tarto ja Vahur Glaase.

Õhtul on Tallinnas Narva maanteel asuvas Balti Misjonikeskuses holokaustipäeva puhul mälestusjumalateenistus ja konverents, mille korraldab Jeruusalemma Rahvusvahelise Kristliku suursaatkonna Eesti osakond. Konverentsil esinevad Iisraeli suursaadik Balti riikides Avraham Benjamin, Jeruusalemma Rahvusvahelise Kristliku suursaatkonna Soome osakonna spiiker Juha Ketola, Eesti-Iisraeli parlamendirühma aseesimees Vahur Glaase, professor Igor Gräzin, Eesti Kirikute Nõukogu asepresident ja Eesti Evangeelse Allianssi president Olav Pärnamets.

Augusti alguses otsustas valitsus ühehäälselt holokausti mälestuspäeva sisse seada. Peaminister Siim Kallase tollase kinnituse kohaselt ei tehtud seda välissurve mõjul.