29. jaanuaril peetakse okupatsioonide muuseumis mälestuskonverents „Kas ajaloost on võimalik õppida?“ ning Eesti Juudi Muuseum pakub koolidele võimalust muuseumi külastamiseks.

Täna kell 14 algaval mälestusüritusel Rahumäel kõnelevad valitsuse esindajana kultuuriminister Indrek Saar, juudi kogukonna juht Alla Jakobson ning diplomaatilise korpuse esindajana Taani suursaadik Søren Kelstrup, eestpalve peab Eesti pearabi Shmuel Kot. Mälestusüritusest võtavad osa diplomaatilise korpuse ja juudi kogukonna liikmed, mitmete ministeeriumide ja organisatsioonide esindajad.

Osana holokausti mälestusnädalalast algab reedel 10 okupatsioonide muuseumis ajaloo- ja ühiskonnaõpetajatele suunatud mälestuskonverents „Kas ajaloost on võimalik õppida?“ Konverentsi korraldab Eesti NATO Ühing koostöös Sihtasutusega Unitas, Tartu ülikooli eetikakeskuse ja okupatsioonide muuseumiga. Konverentsi avab Malle Talvet-Mustonen, kes on Holokausti Mälestamise Rahvusvahelise Ühenduse Eesti delegatsiooni juht ning Eesti suursaadik Iisraelis. Totalitaarse režiimi kujunemise võimalikkusest räägib kultuuripoliitika uurija ja TÜ eetikakeskuse projektijuht Egge Kulbok-Lattik. Välisesineja Tal Bruttmann Mémorial de la Shoah’st (Prantsusmaa) räägib sellest, mida tähendab inimelule majandusliku väärtuse andmine. Ettekannetele järgnevad arutelud ning ühine filmivaatamine.

Seoses holokausti rahvusvahelise mälestuspäevaga kutsub Eesti Juudi Muuseum kuni 12. veebruarini koolide õppureid ja õpetajaid külla kogukonna majja, et pakkuda võimalust tutvuda holokausti mälestusgalerii ja juudi muuseumiga. Külastusest saab teada anda telefonil 56 262 251.

Eestis tähistatakse rahvusvahelist holokausti mälestuspäeva alates 2003. aastast. Ülemaailmseks mälestuspäevaks kuulutati see aastal 2006. Varasemalt on riiklikku mälestustseremooniat peetud ka Kloogal, kus 2013. a sügisel avati ajaloomuuseumi väliekspositsioonina memoriaalkompleks.

Haridus- ja Teadusministeeriumi esindajad asetavad täna Klooga memoriaalile mälestuskimbu ja süütavad küünla holokaustiohvrite mälestuseks.