"Kui eile õhtutundidel esimeste teadete peale Ukraina meediat jälgida, siis rahvusvahelise ja Eesti meedia reaktsioon oli algul isegi teravam. Ukraina on sõdiv riik ja siin tuleb iga päev teateid langenuist, vahel kahekohalistes arvudes, ainuüksi sel nädalal on juba kaks Ukraina sõjalennukit alla tulistatud. Nii et ma ettevaatlikult ütleksin, et Ukraina reaktsioon oli pisut vaoshoitum," rääkis Kannike.

Tänaseks on aga meeleolu juba muutunud ja inimeste pahameel on suurenenud. Hukkunute mälestamiseks viiakse lilli ja küsitakse teravalt, kes on süüdi, kuna üldlevinud arvamus on, et lennuk tulistati alla rakettidega. "Ukrainlasi huvitab muidugi, kellele kuulus raketiseadeldis, kas see toodi üle piiri või on võetud ära Ukraina õhukaitseüksuselt," nentis ta.

"Absoluutne enamik Ukraina kodanikke, kes elab Kiievi kontrollitud territooriumil, usub, et lennuk tulistati alla separatistide poolt. Ehkki nemad ütlevad omakorda, et see on Ukraina väeosa kasutatud raketikompleks. Teine süüdistus puudutab seda, kes andis relva ehk kuriteovahendi," märkis ta ja lisas, et selles süüdistatakse vähemalt emotsioonide ajel Venemaad.

On ka võimalik, et raketikompleks Buk, millega arvatakse, et lennuk alla tulistati, asus kogu aeg Ukraina territooriumil ja separatistid olid lahingutegevuse käigus selle valitsusvägedelt üle võtnud. "Sõjas võetakse ikka trofeerelvi ja vastutus langeb sellele, kes relva kasutab. Aga eks ta muidugi propagandistlikus mõttes hea ei ole, kui selguks, et see raketikompleks viibis kogu aeg Ukraina territooriumil," sõnas Kannike.

Kokkulepe separatistidega

Siiski rõhutas Kannike, et uurimine võib võtta aastaid. Lisaks ei ole sõltumatud eksperdid õnnetuskohale veel jõudnudki. Jõupingutusi selleks on aga öö jooksul tehtud: Kannike ütles, et separatistidega on diplomaadid maha pidanud videokonverentsi, milles lepiti ühe nende liidriga kokku, et õnnetuspaigale lastakse Ukraina riiklik uurimiskomisjon koos rahvusvaheliste ekspertidega.

"Kahjuks pole praegu täpsemat infot, kellega räägiti, neid grupeeringuid on kümmekond. Lepid kokku ühe pealikuga, see ei tähenda, et see oleks siduv teise jaoks," tõdes Kannike. Ukraina päästegrupid ja tuletõrjujad on aga õnnetuspaigale lastud.