Eduard Vilde, Eduard Bornhöhe ja Ernst Särgava hauad on umbrohtu täis, kunagi korrapäraste kalmuküngaste piire ei suuda silm enam lehe- ja okkasodi alt seletada, kirjutab Postimees. Albert Kivikase haual dolomiitvaasis on närtsinud lilled, mis on seal kalmistutöötajate sõnul olnud juba suvest saadik.

Metsakalmistu haudu aastakümneid hooldanud Malle Kauna ütles, et veel eelmisel aastal käisid nad kalmudest vähemalt kord nädalas rehaga üle. Lisaks sellele niideti muru ning kui haual oli lilli, siis kasteti ka neid. Nüüd enam mitte, sest loomeliidud pole kalmistult enam hooldusteenust tellinud. Korras on vaid nende kirjanike hauaplatsid, kel sugulased elus, nagu näiteks Anton Hansen Tammsaarel.

Linnaettevõtte Tallinna Kalmistud juhataja asetäitja Olav Kirsel rääkis, et kirjanike liit loobus oma suurmeeste hauaplatside hooldamisest sel kevadel, viidates rahapuudusele. Veel mullu maksid nad Metsakalmistule hooldusteenuse eest ligikaudu 20.000 krooni.

Selle raha eest hoolitses kalmistu kirjanike liidu rohkem kui 140 hauaplatsi koristamise eest viie kuu jooksul ehk kevadest sügiseni. Kirsel märkis, et kirjanike liit oli viimane kalmistu teenetest loobunud loomeliit. Juba paar aastat tagasi olid hoolduslepingu üles öelnud kunstnike ning seejärel heliloojate ühendused.

Kunstnike liidu haldusdirektor Andres Liiv märkis, et omaksed ise peaksid haudade eest hoolitsema. Liidu roll piirdub tema väitel vaid hauaplatsi väljaandmisega.

Metsakalmistu töötajad toovad teistele eeskujuks näiteks teatri- ja sporditegelasi, kes on suutnud oma suurkujude hauaplatsid korras hoida. Nad on selleks palganud eraldi inimese, kes matmispaigad peaaegu iga päev üle käib.

Paremat hoolt on saanud nn valitsuse matmispaik, kus on teiste hulgas viimase puhkepaiga leidnud Konstantin Päts, Lydia Koidula, Georg Ots, Paul Keres ning Johannes Kotkas.

Kõigi nende suurkujude kalmude hooldamise eest maksab kalmistule linn.