Tänu Ilvesele pääses enne karistusaja ärakandmist vanglast 16 süüdimõistetut: pooled neist on naised. Näiteks Arnold Rüütel andis armu 28 ja Lennart Meri 71 inimesele.

Kaks varem vanglast vabanenut vahetasid oma nime, kaks kuritarvitasid Ilvese armuandmist: Kristo Piirits sai uuesti karistada varguste ja kehalise väärkohtlemise eest, endist lapskurjategijat Andrei Jevdokimovit karistati läinud suvel taas narkoäri eest, vahendab ERR-i uudisteportaal "Pealtnägijat".

"Pealtnägija" võttis kokku, et armusaanute seas on nii pensionäre kui emasid, kes olid perevägivalla ohvrid ja tapsid oma kiusaja. Aga on mitu narkoärikat, röövel, kes mõrvas ohvri tulise triikrauaga, ja militaarhuviline, kelle andis üles tema ema, kes viis keldrist leitud kilekoti pahaaimamatult politseisse ja see osutus lõhkematerjaliks.

"See on justkui mingi täiendav ventiil ühiskonnas, mis võimaldab lahendada selliseid küsimusi, mida kohtumenetlus ei võimalda lahendada," lisas armuandmiskomisjoni liige ja riigikohtu esimees Priit Pikamäe. "Esimene eeldus on see, et inimene on oma süüd tunnistanud, ta peab olema oma tegu kahetsenud ja väljendama, et kuritegu, mis ta toime pani oli õigusvastane ja lubamatu."

Armuandmispalveid saab esitada kord aastas ning ühed agaramad armupalujad on eluaegsed vangid, keda on Eestis hetkel kokku 41. Üks on näiteks viielt inimeselt elu võtnud Juri Ustimenko.

Eesti staažikaim eluaegne vang on 1983. aastal vangi mõistetu Oleg Pjanitski. 1959. aastal sündinud Oleg Pjatnitski pandi vangi ühe varguse pärast. Vanglas viibides toime pandud tapmiste eest mõisteti ta aga 1992. aastal surma, kuid 1993. aastal sai ta president Lennart Merilt armu ning surmanuhtluse asemel eluaegse vanglakaristuse.

Hilisemate vägivallategude eest on talle mõistetud ka lisaks veel üks 9-aastane vanglakaristus. Nimelt noris mees aastaid tagasi tüli Tallinnas kolm naist vägistanud ja tapnud Vladimir Tenetoviga. Kui algul peksis enesekontrolli kaotanud Tenetov Pjatnitski veriseks, siis samal õhtul maksis Pjatnitski kätte ning torkas Tenetovit 11 korda kruvikeerajaga.

Loe lähemalt SIIT.