Kui jätta välja USA, kes viib Afganistani juurde tuhandeid sõdureid, on alates juulist Eesti sõdurite osakaal suhtes rahvaarvuga Afganistanis kõige suurem, kirjutab Eesti Päevaleht.

Avalikult räägitakse küll, et üha rohkem juhib Talibani-vastaseid operatsioone Afganistani enda armee ehk ANA, ometi näitab NATO raport, et koalitsioonivägede sõdureid hukkus eelmisel aastal ligi 40 protsenti rohkem kui veel aasta varem.

Lisaks praegusele Estcoy-8 kompaniile sõidab mõne nädala pärast Afganistani veel teine jalaväekompanii ülla eesmärgiga turvata augustis toimuvaid presidendivalimisi.

Eesti kaitseväel ning tõenäoliselt ka mitte eriti paljudel peale talibite pole paraku seni tõsiselt võetavaid ohuhinnanguid, kui aktiivseks Taliban valimiste ajal muutub.

Juba sügisel peab riigikogu asuma arutama ka uut Afganistani puudutavat otsust, mis lubaks järgmise aasta algusest saata Afganistani spetsiaalne OMLT (operational mentor and liaison team) ehk väljaõppeüksus.

Arvestades Afganistani muutuvaid olusid, järgmisel aastal eesseisvaid kahtesid valimisi ja eelkõige OMLT üksuste tegevuse spetsiifikat, võib kindlalt väita, et see missioon oleks veelgi ohtlikum.