2. jaanuaril osales Eesti kergejalaväerühm ESTPLA-10 USA soomusüksuse koosseisus terroristide vastases operatsioonis 40 kilomeetrit Bagdadist edelas. Eesti sõdurite abiga arreteeriti kümmekond koalitsioonivastast võitlejat ja avastati relvaladu, teatas Delfile kaitsejõudude pressiteenistus.

Oluliste vahejuhtumiteta möödunud operatsiooni käigus konfiskeeris üksus Kalašnikovi automaate, püstoleid, miinipilduja koos pea poolesaja miiniga, üle 50 000 padruni, öövaatlusseadme ja muud sõjatehnikat.

„Läbiotsimisoperatsioonil leidsime päris suure koguse relvastust, kogu au ei kuulu siiski ESTPLAle, sest tegemist oli ühisoperatsiooniga,“ ütles ESTPLA-10 ülem kapten Andrus Merilo. “Paari päeva pärast jätkame teenistust baasi valveülesannete täitmise ja patrullimisega.“

ESTPLA-10 teenib Ameerika Ühendriikide 1. ratsaväediviisi (1st Cavalry Division) 2. brigaadi 12. ratsaväerügemendi 2. pataljoni alluvuses, kelle vastutusala alates detsembri viimastest päevadest asub Bagdadist umbes 50 kilomeetrit edelas. ESTPLA-10 on majutunud koos soomuspataljoniga baaslaagrisse Camp Dogwood.

USA 1. ratsaväediviis on soomukeid ja helikoptereid kasutav manööver- ja löögiüksus. 12. ratsaväerügemendi 2. pataljon, kellele Eesti üksus otseselt allub on soomusüksus.

ESTPLA-10 on ette valmistatud läbi viima jalgsi- ning motoriseeritud patrullimisi, läbiotsimisi, konvoide saatmist ja objektide valvet.

Eesti kaitseväelased viivad läbi operatsioone koostöös Ameerika Ühendriikide ja teiste koalitsiooniüksuste ning Iraagi julgeolekujõududega. Iraagis ees seisvate üldvalimiste eel on eriti tähtis tagada stabiilsus ja julgeolek, sealhulgas leida ebaseaduslikke relvi ja pidada kinni tagaotsitavaid isikuid.

Iraagis teenivate Eesti üksuste kontingendi vanem kapten Toomas Väli teenib Iraagi koalitsioonijõudude staabis.

Eesti on andnud oma missiooniüksuste operatiivjuhtimise üle Ameerika Ühendriikide relvajõudude Keskregiooni väejuhatusele CENTCOM.