Delegatsiooni juhi, riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma sõnul kerkisid kohtumisel Eesti kaitseväelastega suurema teemana üles kaitseväelaste sotsiaalsed garantiid laiemas tähenduses ja sotsiaalsed tagatised välisoperatsioonidel, teatas kaitseväe peastaap.

"Välismissiooni ja seal osalejate väärtustamine nii riigi kui ühiskonna poolt on minu jaoks need võtmeküsimused, millega tuleb edasi minna ja milles jooksvalt vajalikke muudatusi ellu viia," ütles Raidma.

Ta lisas, et lahendust pakuvad siin peale Eesti vabariigi seaduste muutmise erinevate vabatahtlike organisatsioonide kaasamine ning initsiatiivikate meeste ja naiste kaasamine kaitseväe poolelt, et Eesti ühiskonnas juurduksid toetusaktsioonid Eesti sõduritele, nii nagu need on tekkinud Suurbritannias ja Ameerika ühendriikides.

"Eesti kaitseväelaste kui Eesti vabariigi kodanike sotsiaalsete tagatiste määratlemine tuleb viia vähemasti sarnastele alustele, mille põhjal määratlevad sotsiaalseid tagatisi ISAF missioonil Afganistanis osalevad riigid, mis kuuluvad Eestiga sarnaselt nii NATO-sse kui Euroopa Liitu," ütles riigikaitsekomisjoni liige Marianne Mikko.

Riigikaitsekomisjon teeb visiite Afganistani, et saada reaalne ülevaade välisoperatsioonil teenivate kaitseväelaste olukorrast, probleemidest ja suhetest rahvusvahelises keskkonnas. Raidma sõnul on infot vaja otsuste langetamiseks, mis puudutavad nii mandaatide andmist sõjalistele operatsioonidele kui kogu seadusandlust, mis haakub riigikaitsega, aga ka selleks, et otsida võimalusi kaitseväelaste paremaks toetamiseks.

Komisjoni liikmed said ülevaate olukorrast Eesti kompanii ülemalt, 3Scots lahingugrupi ülemalt, Helmandi väekoondise ülemalt ja ISAF edelaväejuhatuse asejuhatajalt.

"Kuulsime kõigil tasanditel kiitvaid hinnanguid meie sõdurite professionaalsuse ja distsiplineerituse kohta. Üks märk, mis andis selle kohta selge tõendi, oli see, et Helmandi väekoondise komandör teadis meie mehi eesnimepidi," ütles Raidma.

Riigikaitsekomisjoni delegatsiooniga on Afganistanis rahvasaadikutena esimees Mati Raidma, aseesimees Aivar Riisalu, komisjoni liikmed Marianne Mikko, Lauri Laasi ja Ülo Tulik. Delegatsiooni saadavad kaitseväelased ja ametnikud Eestist ja Afganistanist.

Jalaväekompanii Estcoy-13 alustas teenistust Afganistani lõunaprovintsis Helmandis novembris. Eesti kaitsevägi osaleb Afganistanis NATO juhitud rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast ja teenib rahutus Helmandi provintsis alates 2006. aastast.