Eestis mõistetakse igal aastal seksuaalkuritegudes süüdi 50-60 inimest ja justiitsministeeriumis  seksuaalkurjategijate retsidiivsuse kohta koostatud analüüs viitab Kanada uuringule, et 14-24 protsenti vägistajatest-pedofiilidest kordavad oma tegu, kirjutab Eesti Päevaleht.

Seega ründab poolesajast süüdi mõistetud seksuaalkurjategijast 8-14 uuesti. Ründamise tõenäosust aitaks vähendada praegu justiits- ja sotsiaalministeeriumis ettevalmistamisel olev ravijuhis, mis lubab seksuaalkurjategijaid keemiliselt kastreerida. Juhis valmib plaani kohaselt juba märtsis, seejärel analüüsitakse seda ning siis tehakse vajalikud täpsustused karistusseadustikku.

Keemiline kastreerimine hõlmab mitut erinevat ravi. „Kõige optimaalsem variant ravist näeb välja nii, et patsiendile opereeritakse depoo preparaatidega, mis aegamööda eralduvad. Iga kolme kuu tagant tuleb teha uus „suts”,” kirjeldas keemilist kastreerimist seksuoloog doktor Imre Rammul, kes valmistab seksuaalkurjategijate ravijuhist ette koos teiste spetsialistidega.

„Osa preparaate blokeerivad meessuguhormoonide toime, nii et väheneb üldine agressiivsus ja ka sugutung, aga on ka sellised preparaadid, mis blokeerivad organismi mõnuretseptorid, ja ka sellised ravimid, mis kuuluvad antidepressantide hulka ning muu hulgas pärsivad ka hälbelisi seksuaalreaktsioone,” selgitas Rammul.

Keemiline kastreerimine on pöörduv protsess ja doktor Rammuli sõnul kaob ravi mõju poole aasta jooksul pärast selle katkestamist — üksnes süstid tulemust aga ei taga. „See ravi on tõhus siis, kui ta käib käsikäes psühhoteraapiaga.” Ravi saab teha vaid siis, kui kurjategija on sellega nõus. „On üldine meditsiiniprintsiip, et patsient peab olema toimuvast informeeritud ja süega päri,” ütles Rammul.