Saatkonna personali ja nende perekonnaliikmete elu ning tervis on seatud otsesesse ohtu, märgib noot, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Välisministeerium nõuab tungivalt, et Vene Föderatsioon täidaks oma otseseid kohustusi Eesti Moskva saatkonna ning Vene Föderatsiooni akrediteeritud Eesti diplomaatide turvalisuse ja liikumisvabaduse tagamisel, mis tulenevad diplomaatiliste suhete Viini konventsioonist.

Venemaa noorteliikumiste „Rossija Molodaja,“ „Naši“ ja“Mestnõje“ aktivistid peavad saatkonna ees juba mitmendat päeva piketti, blokeerides igausguse liikumise saatkonda ja tagasi.

Programmi „Nedelja“ juht Marianna Maksimovskaja teatas, et nende “korrespondent püüab juba üle tunni saatkonda siseneda ning dokumente sisse anda.“

Maksimovskaja rõhutas, et liikumise „Naši“ liider Vasilija Jakemenko teatas, et „ta on kodanikuühiskonna liige ning ei lase korrespondenti sisse“.

Maksimovskaja väljendas hämmingut taolise „koletisliku omavoli ja seaduserikkumise üle“. „Me tahame loomulikult sõita Eestisse, et meie vaatajad saaksid toimuvast täielikkku informatsiooni, kuid V. Jakemenko sülitab sellele, kui ma räägin professionaalse kohuse täitmisest,“ ütles ajakirjanik.

Eesti lõpetab oma Moskva esinduses viisade väljastamise, kuna Venemaa võimud pole suutnud tagada saatkonna turvalisust ning esinduse töö on füüsiliselt võimatu.

Paeti sõnul ei katkesta Eesti Venemaaga diplomaatilisi suhteid, aga kuna saatkonna töö on füüsiliselt võimatu, on nad sunnitud lõpetama konsulaarteenuste osutamise.

Eesti kodanike abistamine aga jätkub, toonitas minister samas.

Paet avaldas kahetsust, et kuigi Venemaa välisminister lubas tagada saatkonna turvalisuse, pole sellega suudetud hakkama saada.