Abi üleandmiseks lähetab Eesti päästemeeskond (EDRT) Ukrainasse ka ühe oma ekspertidest. Lisaks sõidab kohapeale teinegi Eesti ekspert, kes viibib seal Euroopa Liidu (EL) koordineerimismeeskonna koosseisus.

Jaanuari keskel pöördus EL humanitaarabi ja elanikkonnakaitse direktoraat liikmesriikide poole palvega abistada Ukraina rahvast talvetingimustes toimetulemisel, millele meie riik vastas positiivselt. Eesti poolt saadetav abi sisaldab generaatoreid, õhusoojendeid, konditsioneeri, magamiskotte, väli- ja haiglavoodeid, kokku üle 120 000 euro väärtuses.

Päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu sõnul on oluline sellistes kriisiolukordades abiks olla. „Kui meil on praegu olemas võimekus teisi aidata, siis me peaksimegi seda ka tegema, aidates sellega ära hoida kõige hullem. Loodame, et Eestil ei lähe sellist abi kunagi vaja, aga kui peaks minema, siis tean, et ka teised tulevad meile samamoodi appi,“ lisas Tammsalu.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on olukorra leevendamine Ukrainas Eesti jaoks sel aastal humanitaarabi andmisel kõige olulisem prioriteet. „Olukord on raske ja konflikti eest põgenevatel inimestel on puudus igapäevaeluks vajalikust. Muidugi me aitame, kuidas võimalik on,“ ütles väliminister.

Ühine EL abi üleandmine toimub 27. jaanuaril Dnipropetrovskis, kuhu lisaks Eestile saabuvad saadetised ka Lätist, Saksamaalt, Soomest ja Prantsusmaalt. Eesti-poolne abi asub autoga teele reedel, 23. jaanuaril. Kaks päeva hiljem, pühapäeval suundub Eesti saadetise vastuvõtmiseks ja üleandmiseks Ukrainasse ka EDRT ekspert Peeter Eylandt. EL abi vastuvõtmiseks ja jagamise korraldamiseks lähetatakse Ukrainasse EL koordineerimismeeskond, kuhu kuulub ka EDRT ekspert Enn Eberg, kes asub teele juba sel reedel.

Humanitaarmissiooni rahastab välisministeerium arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest.

2014. aastal eraldas välisministeerium humanitaarabina Ukrainas aset leidvas konfliktis kannatanute abistamiseks ning sisepõgenike olukorra leevendamiseks 515 000 eurot.