Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on Eesti kokku panemas päästemeeskonda ja politseimeeskonda, keda katastroofi piirkonda Eesti poolt appi saata. "Rahvusvahelise kogukonna abi katastroofipiirkonnas on ülioluline ja meie kiire reageerimine vajalik. Valmistame ette meeskondi koostöös nii päästjate kui politseinikega, et olla valmis koheselt katastroofipiirkonda appi minema," märkis Pevkur.

Pevkur ütles "Aktuaalsele kaamerale", et 15 päästjat sõidavad Nepali juba homme hommikul. Samuti on komplekteerimisel ja valmis appi minema DNA- ja sõrmejäljeeksperdid, kes ootavad rahvusvahelist reageeringut Interpolilt. See peaks olema 5-6 liikmeline grupp.

Päästjate ülesandeks on päästetööd, tuvastamine, kannatanute abistamine. Politsei poole pealt DNA ekspertiisid ja sõrmejäljed võtmine ja tuvastamine. "Kõik see, mis nii suure mastaabiga maavärina puhul on hädavajalik."

"Oleme arvestanud vähemalt nädalaajase missiooniga, see peaks olema piisav, et kõige kiiremad tööd ära teha," ütles Pevkur.

15-liikmeline päästemeeskond, mille koosseisu kuuluvad muuhulgas ehitusinsener ning meditsiiniline tugi, stardib ööl vastu esmaspäeva. Eesti meeskond lendab öösel Soome ning sealt edasi koos Soome päästemeeskonnaga Kathmandusse.

„Eesti päästemeeskonnal on vastav väljaõpe ja valmisolek reageerida rahvusvahelistele hädaolukordadele. Kuna Nepali maavärina tagajärgede likvideerimiseks on käivitatud suuremahuline rahvusvahelise abi protsess, siis oleme valmis saatma oma väga head otsingu- ja päästetööde läbiviimise eksperdid appi,“ sõnas päästeameti peadirektor Kuno Tammearu.

Meeskonna esialgne sihtpunkt on Nepali pealinn Kathmandu, kuhu loodetakse jõuda homse päeva jooksul. Missiooni eesmärk on osaleda ÜRO abiorganisatsioonide poolt koordineeritavas päästemissioonis. Eesti päästemeeskonna peamine ülesanne on teostada maavärina piirkonnas erivahenditega otsingu- ja päästetöid.

Missiooni pikkus on kuni 12 päeva. Missioon toimub koostöös Soome päästemeeskonnaga.

Viimastel andmetel on tugeva maavärina tagajärjel hukkunud Nepalis üle 2400 inimese. Hukkunute seas on ka üks eestlane. Maavärina kese asus Nepali pealinnast Kathmandust 80 kilomeetrit loodes. Tihedalt asustatud Katmandu orus elab ligi 2,5 miljonit inimest.