Keskkonnaministeeriumisse jõudis info, et Vene-Balti sadamasse on sõitnud Kirde-Atlandi Kalanduskomisjoni (NEAFC) poolt ebaseadusliku, teatamata ja reguleerimata kalapüügiga tegelevate laevade nimekirja kantud Gruusia lippu kandev kalalaev Pavlovsk, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Keskkonnaministeerium saatis äsja Vene-Balti sadamasse kirja teatega, et laev sadamast välja saadetaks. Sama kirja said ka keskkonnainspektsioon, veeteede amet ja piirivalveamet.

NEAFC on kandnud Pavlovski laevade loetellu, mille puhul on kinnitust leidnud tegelemine ebaseadusliku, teatamata ja reguleerimata kalapüügiga.

Võitlemaks ebaseadusliku kalapüügiga ei tohi NEAFCi liikmesriigid lubada siseneda oma sadamatesse laevu, mis on kantud ebaseadusliku kalapüügiga tegelenud laevade *musta” nimekirja.

Euroopa Liit on NEAFCi lepingu osapool ja sellest tulenevalt kehtivad NEAFCi reeglid ka Eesti suhtes. Seetõttu ei tohi see kalalalev siseneda ka mitte ühtegi teise Eesti sadamasse.

Eestil on kohustus täita rahvusvahelistest lepingutest tulenevaid kohustusi.

“Seetõttu saame takistada ebaseaduslikku kalapüüki ja ebaseaduslikult püütud kala turustamist, mida me ka laeva randumist mitte lubades teeme,” selgitas keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome.