Taani saatis kaitseministeeriumile sel kuul kutse 9-10 sõduri saatmiseks Kõrgõzstani. Rahvusvahelises terrorismivastases operatsioonis “Kestev vabadus” osaleksid Taani juhitavas ühisüksuses ka teised Balti riigid kokku 30 rahutagajaga, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ajalehe andmetel täidab ühisüksus transpordilogistika ülesandeid Kõrgõzstani lennuväljal, mida kasutavad USA ja liitlaste väed.

Missiooniks on sõdurid välja valitud kahest Paldiskis paiknevast väeosast- rahuoperatsioonide keskusest ja uuest kiirreageerimisüksusest skautpataljon.

“Mitmed operatsioonis osalemisega seotud üksikasjad on hetkel veel kooskõlastamisel,” ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko. “Eesti rahutagajate osalemist operatsioonis finantseerib kaitseministeerium oma valitsemisala eelarvest.”

Mikko lisas, et rahutagajad saavad kaasa isikliku varustuse ja käsitulirelvad, raskerelvastuse ja logistika annavad taanlased.

Missiooni maksumust ei osanud Mikko veel öelda. See võib olla 2-4 miljonit krooni.

Mikko sõnul kestavad sellised rahutagamismissioonid pool aastat. “Eelneb kahekuuline väljaõpe Taanis, loodame, et see algab veebruaris,” ütles ta.

“Välis- ja kaitseministeeriumi asekantslerid Harri Tiido ja Margus Kolga on lubanud valitsusele esitada rahutagamissõdurite saatmiseks vastava eelnõu projekti, mille peab heaks kiitma riigikogu,” ütles riigikogu riigikaitse komisjoni esimees Tiit Tammsaar. “Praegu teame, et selle üksuse ampluaa on logistika. Aga see polegi nii tähtis, peamine on, mitu sõdurit saadetakse, koht ja raha.”

Kaitseministeerium loodab, et ülejärgmisel nädalal arutatakse eelnõu riigikogus ja pärast 18. veebruari kiidetakse see heaks.