Tagasivõtulepingu rakendusprotokoll käsitleb Eesti ning Venemaa kahepoolset koostööd välismaalase tagasisaatmisel tema kodakondsusjärgsesse või elukohariiki. Tagasivõtulepingu rakendusprotokoll allkirjastati tänavu septembris Eesti saatkonnas Moskvas.

"Tagasivõtulepingu rakendusprotokoll kiirendab nende inimeste tagasivõtmist, kes ei vasta Eesti või Venemaa territooriumitele sisenemise, seal viibimise või elamise kohta kehtivatele tingimustele," selgitas siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort.

Koort ütles, et lisaks Venemaale on Eesti sõlminud tagasivõtulepingu rakendusprotokollid ka Moldova, Makedoonia, Bosnia ja Hertsegoviina ning tänavu novembris ka Serbiaga.

2010. aastal avastati Eesti välispiiril 111 ebaseadusliku piiriületuse juhtumit ning peeti kinni 169 ebaseaduslikku piiriületajat.

Enamik ebaseaduslikest piiriületustest toimus tahtmatult kalastamise käigus või navigeerimisvea tõttu. Välispiiril avastatud ebaseaduslikest piiriületustest viiel juhul oli tegemist ebaseadusliku sisserände katsega.

Euroopa Ühenduse ja Venemaa vahel jõustus tagasivõtuleping koos viisalihtsustuslepinguga 1. juunil 2007. Tagasivõtuleping kohustab liikmesriike sõlmima Venemaaga kahepoolseid rakendusprotokolle.