Ligi kaks kuud pärast Eesti jalgratturite röövimist Liibanonis varjab juhtunut ikka veel saladusloor ning väga vähe on teada nendest, kes rööviga on seotud, kirjutab Liibanoni uudisteportaal.

Pärast 23. märtsil toimunud röövi jätsid kohalikud ametivõimud mulje, et juhtum laheneb kiiresti, seda eriti pärast röövlite poolt kasutatud sõidukite leidmist ning mitmete inimeste arreteerimist, vahendab Naharnet. Samas paistavad jäljed olevat jahtunud, kuna kaks peamist kahtlusalust, üks Liibanonist, teine Süüriast, on ikka veel jooksus ning selgust pole ka, kes tellis eestlaste röövimise.

Kardetakse veel, et Liibanonis valitseva võimuvaakumi ja Süürias toimunud poliitilise pöörde tõttu lükatakse jalgratturite otsimine tahaplaanile ning unustatakse, kirjutab portaal.

“See oleks väga traagiline, kuna siiani on uurimist teostatud väga hästi. Meie peamine mure on, et Liibanoni võimud jätkaksid uurimist,” tunnistas üks anonüümseks jääda tahtnud Lääne diplomaat.

Tema sõnul taheti eestlaste asemel röövida mõnelt teiselt Euroopa maalt pärit olnud inimesi, arvatavasti prantslasi. “Kui mina oleksin röövija, siis ma ei valiks eestlasi,” rääkis diplomaat. “Nad tahtsid välismaalasi ning neile oleks sobinud, kui röövitud oleksid olnud mujalt kui Eestist."

Liibanonis arreteeritud neli kahtlusalust on Sunni fundamentalistid, keda palgati röövi teostama, kuid kes ei olnud selle röövi taga.

Röövi eest on vastutuse võtnud seni tundmatu rühmitus, kes nimetab end Harakat Al-Nahda Wal-Islah ning kes on kahes Liibanoni uudisteportaalile saadetud e-mailis nõudnud tasu vangide vabastamise eest.

Eelmisel kuul YouTube’s üles laaditud videos palusid eestlased Liibanoni, Saudi, Jordaania ja Prantsusmaa liidreid teha kõike, et aidata neil vabadusse pääseda.

Lääne diplomaadi sõnul ei ole alus tarvata, nagu oleks röövi tellinud Süüria, et hiljem meeste vabastamisega poliitilist krediiti saada. “Tundub, et tegemist on Liibanoni juhtumiga,” sõnas ta.

Video laeti üles Damaskuse IP-aadressilt

Allika teatel ei ole uurijatel õnnestunud kindlaks teha, kust e-mailid on saadetud, kuid uurimisaruande järgi on video laetud internetti Damaskuses.

“Uurijad teavad nende inimeste nime ja aadressi, kes seisavad selle video taga,” ütles allikas Naharnetile. “Prantslased ja eestlased teavad sellest ning eestlased on pöördunud Damaskuse poole abipalvega.”

Välisminister Urmas Paet kinnitas Delfile, et video riputati tõepoolest üles Süüria pealinnas. "Uurimise käigus on selgunud, et Eesti kodanike rööviga seotud videoläkitus pärines Damaskuses asuvalt IP-aadressilt," ütles Paet. Välisminister lisas, et seitsme ratturi otsimisega tegeldakse edasi. "Uurimistegevus jätkub."