Metsa hinnangul võiks maa-aluse tuumajaama asukohana kaaluda praegu suletavate põlevkivikaevanduste alust savivööd, kuna sealsed põlevkivi kaevandamise šahtid on poole sügavuse peal savist ning samuti on seal olemas juba osa vajalikust infrastruktuurist, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Võiks ära kasutada põlevkivikaevandused, kus on infrastruktuur,” ütles Mait Mets. “Enamik tööd lõpetavatest kaevandustest töötab kambrite meetodil, mis tähendab, et kui kasutame selle infrastruktuuri ära, siis sealt jõuame lühemate šahtidega kambriumi savidesse. See on peaaegu sada protsenti ohutu. Savipinnases peame edasi veel minema 15–20 meetrit, et tagada turvalisus.”

Samuti ütles Mets, et tuumajaama tegutsemiseks vajalik vesi on tegelikult põlevkivikaevanduste tasandil olemas. “Tegemist on suurte veemahtudega, mida saame kasutada seadmete jahutamiseks, kuna vee hulk on peaaegu lõpmatu.”

“Meil kaob tuumajaama lõpetamise puhul tulevikus ära selle jaama matmise probleem, kuna ehitame juba mattes, ehitades maa alla,” lisas Mets.

“Siia saaks rajada nii maa-aluse infrastruktuuri, ehitada paremini kaitstud laod ja suurematesse õõnsustesse peaks mahtuma väiksemad reaktorid,” ütles Mets. Selle tehnoloogia kasutamine võiks võimaldada rajada need tuumajaamad ka maa alla, kusjuures kaob ka elanike ohutuse mure.”