Eesti Demograafia Instituudi direktor Kalev Katus võtab aluseks USA rahvastikubüroo mulluse prognoosi, mille järgi kahaneb Eesti rahvaarv praeguselt 1,33 miljonilt 862 000 inimeseni, kirjutab Postimees.

Sündide arv peaks Eestis praeguse 14 000 asemel olema 17 000, sest vaid nii on võimalik pikemas perspektiivis rahvaarvu langus peatada, lausus rahvastikuministri nõunik Kristina Täht.

Lähiajal tõuseb sündimus nii ehk teisiti, sest laulva revolutsiooni ajal sündinud põlvkond jõuab nüüd sünnitusikka. Ta lisas, et probleem tekib siis, kui sünnitama hakkavad üheksakümnendate aastate teisel poolel ilmavalgust näinud tüdrukud. “Siis on auk igal juhul, sest sünnitusealisi on nii vähe.”

Pärast taasiseseisvumist vähenes sündimus järsult, sest naised lükkasid esimese lapse sünnitamist edasi. Sündimus hakkas paar aastat tagasi kasvama, sest sünnitama hakkasid vanemad naised, kes olid seni lapsesaamis edasi lükanud.

Vanemapalgal pole seega Katuse hinnangul kuigi suurt rolli viimaste aastate sündimuse tõusus. “See on struktuurne efekt, mille peale võib mürki võtta,” täheldas Katus. “Olen Rummole [rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo] öelnud, et kui te nüüd tekitate vanemapalga asemele trahvi, nii et sünnitajad peaksid maksma, siis tõuseks sündimus ikkagi.”