“Praeguseks on selge, et kõvaketas läks rikki,” ütles ER-i tehnikaosakonna esindaja Vytautas Martinonis reedel BNS-ile. “Kõvaketas vahetati välja esmaspäeva õhtul, nüüd uurime rikke põhjuseid. Ööl vastu tänast näiteks tegime koos IBM-i asjatundjatega süvaanalüüsi, aga lõplikku vastust toimunu kohta ei oska ma kahjuks veel öelda.”

Martinonis lisas, et normaalne töö jätkus ka rikke ajal.

Ta nentis, et siiski muutis rike osa saateid mittemängitavateks. “Neis on iga nelja-viie sekundi järel poolesekundilised augud,” kirjeldas ta rikke tagajärgi.

Praegu tegelevadki asjatundjad saadete tehnilise taastamisega. Martinonis ütles, et Vikerraadio saateid ei suudeta küll ilmselt sajaprotsendiliselt ennistada, kuid suur osa David Vseviovi saatest “Müstiline Venemaa” ja saatest “Kuula rändajat” taastatakse.

Klassikaraadio osas oli Martinonis ettevaatlikum. “Sellega läheb natuke aega, võib-olla saab midagi kindlamat öelda järgmise nädalal keskel,” ütles ta.

Eesti Raadio juht Ain Saarna ütles BNS-ile, et teatud edasiminek on olemas. “Reede pärastlõunal ei tundu elu enam nii must kui neljapäeval,” lisas ta. “Loomulikult on midagi jäädavalt kadunud, aga loodame üht-teist ka üles leida.”

Saarna ütles, et peale tehniliste aspektide sundis õnnetus raadiot muutma ka töökorraldust. “Neljapäeval arutasime asja tõsiselt ja usutavasti saavad ka loomingulised töötajad aru, et eetri operatiivserver pole kasutatav arhiiviserverina,” nentis ta. “Peatoimetajad on saanud ülesande hoolitseda selle eest, väärtuslikud saated või saateosad arhiveeritaks CDR-idel või DAT-kassettidel.”

Raadiojuht ütles, et selleks on antud ka teatud aeg. “Kui mingi asi on operatiivserveris olnud ühe kuu, annab punane tuluke märku, ja kui veel kuu aega hiljem pole see arhiveeritud, see kustutatakse,” kirjeldas ta. “Seega peab inimestel kogu aeg kuklas tiksuma, et väärtuslikud asjad tuleb säilitamiseks kopeerida, mitte sündmuste käik jumala hooleks jätta.”

Peale saadete “Müstiline Venemaa” ja “Kuula rändajat” said serverikke tõttu kannatada nii Klassikaraadio vanad kui ka veel eetris olemata saated.

Õnnetusega kaasnenud ainelist kahju ei osanud Saarna reede pärastlõunal veel öelda. “Aga igatahes on üksjagu väärtuslikku tööd raisus,” tõdes ta.