Möödunud nädalal tabas Liibanoni suur katastroof, kui Beirutis toimus ulatuslik plahvatus. Beiruti plahvatuses on hukkunud üle 200 inimese, vigastadada on saanud tuhanded inimesed. Plahvatus põhjustas suuri purustusi kogu linnas ning selle tõttu on tohutu hulk inimesi jäänud ilma peavarjuta ning vajaliku meditsiinilise abita. Paljud vajavad abi oma lähedaste leidmisel.

"Punase Risti vabatahtlikud jälgivad olukorda kohapeal ja pakuvad abi kõigi tegevuste juures, kus on selleks vajadus," sõnas Eesti Punase Risti president Harri Viik.

Rahvusvahelise Punase Risti liikmed on Beirutis inimestel abis ravimas haavatuid ja toetamas haiglaid hädavajalike erakorralise meditsiinivahendite varudega. Punane Rist aitab perekondadel leida katastroofis kadunuks jäänud lähedasi ja tagab, et hukkunud tuvastatakse ja nende surnukehasid koheldakse hoolimata keerulistest tingimustest väärikalt. Samuti on Punase Risti liikmed abis eluks vajalike teenuste taastamisel. Näiteks aitavad parandada plahvatuses purustusi saanud veetaristut, et inimestel oleks olemas ligipääs puhtale veele.

"Plahvatuse järelmõjud jätavad sügava haava Beiruti linnale ja kogu Liibanoni rahvale veel väga pikaks ajaks. Seda kohutavat tragöödiat ei saa olematuks muuta. Küll aga saame abi andes keerulist olukorda pisut leevendada," sõnas Viik. "Liibanoni ei saa sellisel ajal üksi jätta. Annetusega on võimalik igaühel meist neile inimestele toeks olla ja aidata neid, kes praegusel hetkel seda kõige enam vajavad," lisas Viik.

Eesti Punane Rist kogub kokku eestlaste annetused ja annab need üle Rahvusvahelise Punase Risti liikumise kaudu. Rahvusvaheline Punase Risti Komitee tagab annetuste sihipärase kasutamise koostöös Liibanoni Punase Risti ning liikumise kohapealsete partneritega.

Mondo Kriisifondi on annetuse teinud 106 inimest

MTÜ Mondo kutsub Eesti inimesi üles annetama Mondo Kriisifondi, et toetada Beiruti plahvatuses kannatanud peresid. Tänase seisuga on Mondole annetuse teinud 106 inimest summas 2932 eurot.

“Tundub, et eestlased elavad Beiruti elanikele väga kaasa, annetajaid on tavapärasest rohkem ja ka summad on suuremad, näiteks on päris palju 100-euroseid annetusi. Loomulikult ootame ka väiksemaid annetusi, sest kokku moodustavad need olulise abi inimestele, kelle elud on üleöö kokku kukkunud,” ütles Mondo humanitaarabiekspert Kristi Ockba.

Mondole tehtud annetused jõuavad abivajavate peredeni läbi kohaliku partnerorganisatsiooni Development for People and Nature Association (DPNA). DPNA on oma abikeskuse üles seadnud Gemmayze linnaossa. Neil on abiks 200 vabatahtikku ja töötajat, samuti on organisatsioon avanud neli ladu, kus toitu ning annetatud asju hoiustada ja kust vabatahtlikud need abivajajateni toimetavad. DPNA töötaja Hiba Antouni sõnul on peamised kolm vajadust toit, eluase ja psühholoogiline tugi.

Mondole tehtud annetusi kasutatakse toiduabiks. Kohapeal jagatakse kahte tüüpi toidupakke: peredele, kellel on köök ja kes saavad toitu valmistada ning valmis eined peredele, kel puudub üldse võimalus toitu valmistada. ÜRO maailma toiduprogrammi standarditele vastav toidupakk perele, kes saab ise toitu valmistada, maksab 72 eurot. Praeguseks kogunenud annetussumma eest saab katta 40 pere kuuajase toiduvajaduse. Annetusi oodatakse veel kuni 16. augustini.

Mondo töötab Liibanonis juba 2016. aastast, pakkudes tuge seal elavatele Süüria pagulastele. Riigis, mis on pindalalt 4 korda väiksem kui Eesti, elab 1,5 miljonit pagulast tervelt veerandi elanikkonnast. Pärast katastroofi vajavad abi nii pagulased kui kohalikud, hetkel on õnnetusest mõjutatud kokku umbes 700 000 inimest. Plahvatuses hukkus üle 150 ja kodu kaotas ligi 300 000 inimest, samuti hävisid linna viljatagavarad.

Annetamine Beiruti plahvatuses kannatanute toetamiseks
Annetamiseks palub
Punane Rist
teha ülekande Eesti Punase Risti nimel LHV pangas avatud annetuskontole märksõnaga “Beirut”.


Konto rekvisiidid:


Konto number: EE607700771001235446

Saaja: Eesti Punane Rist

Selgitus: Beirut


Mondo Kriisifondile
annetamiseks saab ülekande teha MTÜ Mondo nimel, kuhu tuleb kirjutada selgituseks samuti “Beirut”.


Konto rekvisiidid:


Konto number: E491010220099409013

Saaja: MTÜ Mondo

Selgitus: Beirut