Varasema Bosnia missiooni kogemusega Helmdorf tõdes, et täpsed tööülesanded annab missioonijuht kohapeal. “Töö seisneb abistamises, nõustamises ja väljaselgitamises, mida kohalikud vajavad,” ütles Helmdorf Eesti Päevalehele.

Viimane kinnitus seni Põhja politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse politseijuhtivinspektorina töötanud Helmdorfi saatmiseks Afganistani tuli Brüsselist eile.

Politseimissioon EUPOL Afghanistan abistab Afganistani politseijõudude ülesehitamisel. “Missioon on nõuandjaks, ülevaatajaks ning väljaõpetajaks eri tasanditel — Afganistani siseministeeriumis, regionaalsel ja provintsi tasandil,” märkis välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov.

Missiooni tegevuse aluseks on eelmise aasta 30. mail vastu võetud EL-i ühismeede, mille alusel alustas missioon tegevust 15. juunil 2007. Missioonil osaleb 23 Euroopa Liidu liikmesriiki ning neli EL-i mittekuuluvat riiki.

Jaanuaris kohtus välisminister Urmas Paet Afganistani visiidil Afganistani presidendi Hamid Karzaiga, kes avaldas arvamust, et Euroopa Liit peaks eelkõige keskenduma Afganistani politseinike koolitamisele ja NATO sõjaväe väljaõppele.

Paet kinnitas Karzaiga kohtudes, et Eesti kavatseb märgatavalt suurendada tsiviilpanust Afganistanis. Nii saadab Eesti lähiajal Helmandisse meditsiinieksperdi, kelle ülesandeks on kogu provintsi meditsiinisüsteemi arendamine ja rahvusvahelise abi koordineerimine.

“Möödunud aastal valitsuse poolt vastu võetud Afganistani kontseptsioonis pole seatud ajalist eesmärki, millal peaks Eesti sõjaline või tsiviilmissioon Afganistanis olema lõpetatud,” ütles Paet. “Me oleme valmis Afganistani stabiliseerimises ja ülesehitustöös osalema nii kaua, kuni Afganistani valitsuse ja rahvusvahelise üldsuse seatud eesmärgid on saavutatud.”