Aastapäeva künnisel lausus siseminister Jüri Pihl, et austada tuleb neid mehi, kes panid aluse Paikuse politseikoolile ja lõid nullist Eesti politsei, teatas politseiamet.

Ta rõhutas, et 18-aastaseks saanud politsei on professionaalne ja rahva seas kõrge usaldusega. „Ei ole meil tänagi mõtet raskuste üle kurta, üheskoos saame ka seekord raskustest üle ja ega politsei ei kao ka tulevikus kuhugi,“ ütles Pihl.

Politsei peadirektor Raivo Küüt avaldas tänu kõigile neile inimestele, kes aastate jooksul on politsei organisatsiooni arengusse oma panuse andnud. „Neid inimesi ei ole olnud vähe ja nad on olnud järjepidevad. Visad oma lootustes, sest neil oli pakkuda mitte ainult kogemused ja elutarkus, vaid ka energia ja dünaamilisus. Ja mis peamine, jätkus usku ja veendumust eesmärgini jõuda,“ rääkis Küüt.

„Tänane politsei on edukas üksnes tingimusel, et ta suudab seista nende eest, kes abi vajavad. Majandusraskustesse sattunud inimesed vajavad tähelepanu ja hoolivat suhtumist veelgi enam. Politsei kohus on kõigile nii vajalikku turvatunnet juurde luua,“ lisas ta.

Juhan Kubu palus endiste politseijuhtide nimel kõigile politseiametnikele lisaks õnnitlustele edasi anda mõtte, et tänastel politseinikel ja juhtidel on siiski pisut kergem, nendele on toeks isad ja veel vanaisadki. „1990-ndatel, kui meie alustasime politsei loomist, polnud meil eriti kelleltki nõu küsida. Vaid mõni üksik vanaisa mõõtu mees oli veel olemas, kellelt siis uurisime mida ja kuidas varem oli tehtud,“ märkis Kubu.

Taasloomise aastapäeva puhul antakse üle teenistusmärgid „10 aastat laitmatut teenistust“ ja „15 aastat laitmatut teenistust“ ning mentori aumärgid töötajatele, kes on andnud olulise panuse politsei koolituse edendamisse ja personali arendamisse.

Eesti politsei 18. aastapäeval tunnustatakse teenistusmärkidega ühtekokku 437 ja mentori aumärgiga 33 politseiametnikku. Politseiameti tänukirjad antakse üle ka endistele politseijuhtidele, kelle panus politsei taasloomisesse 18 aastat tagasi oli märkimisväärne.