Eesti politseiametnike ülesanne Salacgriva linnas toimuval Positivusel on pakkuda tuge Läti kolleegidele festivalile saabunud eestlastega tegelemisel.

Probleemide ja küsimuste korral võib julgelt ka otse Eesti politseinike poole pöörduda. Samas meile teadaolevalt korduvad aastast aastasse probleemid, mida Häädemeeste konstaablijaoskonna juhi Rauno Lensmendi sõnul on võimalik ennetada.

"Peamiseks mureks suurel festivalil on kaotatud asjad. Festivalile minnes soovitame väärisesemed ja üleliigsed pangakaardid ning dokumendid koju jätta. Kaasas olevaid asju soovitame alati hoida enda lähedal või nägemisulatuses. Sularaha kandke kaasas nii palju, kui seda reaalselt vajate. Sellel aastal on festivali telkimisalal olemas turvaline esemete hoiustamise võimalus, mida on kindlasti oma vara kaitseks mõistlik kasutada," tuletas Lensment meelde.

Lensment lisas veel, et Salacgriva paikneb naaberriigi territooriumil, mis tähendab, et sinna reisimiseks peavad sõidukijuhtidel kindlasti kaasas olema nii juhiload, sõiduki registreerimistunnistus. Kõigil piiriületajatel peab kaasas olema ID-kaart või pass. Kindlasti tuleb nädalavahetusel liiklejatel olla valmis pisteliseks dokumentide kontrolliks piiril.

Võõras riigis viibimine võib luua eksitava tunde, et avaliku korra tagajate suhtumine on mujalt tulijate suhtes leebem või rikkumine sellega vabandatav. Lensmendi sõnul sellele panustada ei tasu.

„Lisaks seadustele kehtivad külastajatele festivalil ka korraldajate poolt kehtestatud reeglid, mistõttu tuleks enne festivalile minekut kindlasti üle lugeda. Võime kinnitada, et Läti kolleegid suhtuvad kottide ja narkootikumidega seotud kontrolli äärmise tõsidusega ja siin turisti staatus kindlasti ei aita,“ annab Lensment nõu.

Eesti piiri lähedal toimuv Baltikumi suurim muusikafestival Positivus on iga aastaga muutumas populaarsemaks ka eestlaste seas. Kolmandat aastat aitavad Eesti politseinikud Läti kolleegide kutsel kaasmaalaste muredega festivalil tegeleda. Tegelikult pole Positivuse festival kahe riigi politseiametnike koostöös mingi erand ja suursündmuste puhul on nii Lääne prefektuuri kui ka Vidzeme politseiregiooni ametnikud, kas Eestis või Lätis teineteist toetamas.