Kohtumisel käsitlesid ministrid senist kahe riigi vahelist koostööd ja kinnitasid heade suhete olemasolu. Justiitsminister Rein Lang tegi kohtumisel ettepaneku tihendada praktilist koostööd kogemuste vahetamisel konkurentsiseaduse tõhusamaks jõustamiseks, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

Lang tutvustas kohtumisel ka Eesti vastavat seadusandlust. „Sellegipoolest peab tõdema, et seaduse pikaajalise eesmärgi täitmiseks vajalikuks jätkusuutlikuks rakendamiseks otsitakse tänasest efektiivsemaid võimalusi, ütles Lang.

Abijustiitsminister Friedrich tutvustas kartellide vastase võitluse ja konkurentsiseaduse järgimiseks USAs edukalt toimivaid leebus- ja immuniteedi programme. Kohtumise käigus leppisid ministrid kokku koostöös samadel põhimõtetel tugineva süsteemi väljatöötamiseks ka Eestis.

Kohtumisel käsitleti ka küberkuritegevusega seotud probleeme rahvusvahelises õiguses. Langi sõnul on oluline, et rahvusvaheliselt käsitletaks ühtemoodi kriitilise infrastruktuuri mõistet. „Kriitilise infrastruktuuri all ei saa tänapäeval käsitleda üksnes riiklikku infrastruktuuri, vaid ka riigi toimimiseks hädavajalikku erakätes olevat infrastruktuuri, näiteks pankasid,” rõhutas justiitsminister.

Kohtumise lõpus tänas abijustiitsminister Friedrich Eestit koostöö eest Marko Rudi vahistamisel.

Abijustiitsministriga kohtumisele järgnes kohtumine USA riigisekretäri õigusnõuniku John Bellingeriga.

Samuti kohtusid ministrid USA demokraatide presidendikandidaadi Barack Obama valmismeeskonna esindajatega, et arutada õigus- ja korrakaitsealase koostöö jätkamisega seonduvaid küsimusi.

Tuleviku võimalikule koostööle suunatud kohtumisel arutasid Eesti ministrid Barack Obama valimiskampaania välispoliitikanõuniku Mark Brzezinski ja riikliku julgeoleku eksperdi Jeremy Shapiro’ga Gruusia kriisi järgselt üles kerkinud uusi väljakutseid ja mõjusid riikide sisejulgeolekule. Pikemalt käsitleti Eesti Küberkaitse Oivakeskuse ekspertiisi laiemat kasutamist ning siseminister Pihl tutvustas Oivakeskuse ekspertide toetust Gruusia ametiasutustele käesoleva aasta augustis.

Valimiskampaania meeskondadega kavandatud teine kohtumine toimub homme, kus samu teemasid arutatakse vabariiklasest presidendikandidaadi John McCain’i kampaania esindajatega.

Esmaspäeval on siseminister Jüri Pihli ja justiitsminister Rein Langi visiidi käigus kavas ka Eesti ja Ameerika Ühendriikide valitsuste vahelise raskete kuritegude vastu võitlemise ja ennetamise koostöö kokkuleppe allkirjastamine, mis on viimaseks eelduseks Eesti ühinemisele Ameerika Ühendriikide viisavabadusprogrammiga.