Eesti toetas välisministri sõnul möödunud aastal Ukrainat arengu- ja humanitaarabiga 1,2 miljoni euroga ning tänavu on plaanis seda suurendada kokku 2,35 miljoni euroni, teatas välisministeerium.

Välisministri sõnul on Ukraina aastaid olnud ja jääb lähitulevikus Eestile prioriteetseks arengukoostöö partneriks. "Oleme oma Ukrainale suunatud abi sel aastal kahekordistanud, nii on tegu meie jaoks kõige olulisema partneriga, kelle arengut aitame."

"Toetus Ukrainale on toetus kogu Euroopa julgeolekule. Ukraina reformimine, edukas ja tugev Ukraina on parim vastus agressioonile, mida me viimase aasta jooksul Ukrainas oleme näinud," ütles Pentus-Rosimannus. "Kui Ukraina tahe püsib kindel ja jõulised reformid viiakse ellu, peab rahvusvahelise kogukonna tahe ja panus Ukraina toetamisel püsima sama kindel."

"Me teame omast kogemusest, et reformid võivad olla mõnikord rasked ja ebapopulaarsed, aga nendeta ei parane majanduskeskkond, inimeste eluolu ja toimetulek," lausus välisminister, julgustades Ukrainat poliitiliste ja majanduslike reformidega kiirelt jätkama.

Pentus-Rosimannus rõhutas, et Ukrainal on vaja ruttu edasi liikuda ka korruptsioonivastase võitlusega. "Õiglasel kohtumõistmisel tuginev ja korruptsiooni vastu võitlev õigusriik peaks olema eesmärk, et parandada investeerimiskliimat ja kindlustada vabakonna arengut Ukrainas. Kõik see on eeldus, et kasvaksid investeeringud, et loodaks töökohti, et Ukraina inimesed saaksid elada demokraatlikus ja stabiilses ühiskonnas," rääkis ta. 

Turvalised IT-lahendused

Pentus-Rosimannus lisas, et Eesti on valmis jagama Ukrainaga oma kogemust, kuidas IT-lahenduste abil suurendada valitsemise läbipaistvust, vähendada üleliigset bürokraatiat ning võidelda korruptsiooni vastu.

"Ukraina vajadused ja meie reformikogemused on see, millest abistamisel lähtume. Turvaliste IT-lahenduste kasutusse võtmine, kodanikuühiskonna tugevdamine on ainult mõned näited sellest," lausus Pentus-Rosimannus.

Kiievis toimuval Ukraina valitsuse poolt korraldatud reformiprotsessile ja riigi tulevikule keskenduval kõrgetasemelisel rahvusvahelisel konverentsil "International Support for Ukraine Conference" osalevad Euroopa Liidu institutsioonide esindajad ja ELi liikmesriikide, G7 riikide, ÜRO liikmesmaade riigijuhid ja valitsuse esindajad. Samuti võtavad sellest osa rahvusvaheliste organisatsioonide ning investeerimis- ja ettevõtluskogukonna juhid ja vabakonna esindajad.