Advanforti ameeriklasest president William Watson esitas lahkumisavalduse juba mullu novembris, kinnitas firma täna. Lahkumine sai lõplikult vormistatud alles eelmisel nädalal, teatab merendusuudiste portaal Seatrade Global.

Advanforti omanik Al Farajallah juhib firmat seni, kuni Watsoni asendajat pole ametisse pandud. Farajallah on lubanud firmat "restruktureerida" ja selle "kvaliteedikontrolli protseduure parandada".

Merendusteemaline USA väljaanne The Maritime Executive kirjutas aga jaanuari alguses Farajallah'st kui kummalisest isikust. Väljaandele teadaolevalt elab ta Dubais ja kirjeldab end kui miljardäri, kes kogus oma rikkuse konverentside korraldamisega. Temaga koos töötanud inimesed on ajakirjale väitnud, et tal on kalduvus äkilistele vihahoogudele.

Väljaandele teadaolevalt ei ole Farajallah oma Indias vangistatud töötajate heaks ise erilisi samme astunud. Erinevate allikate väitel andis ta selle ülesande oma assistendile ja pojale Amadile, kes oma ülesannete kõrgusel ei olnud.

Ringlevad kuuldused ka sellest, et Farajallah'l on oma tarnijate ees suured võlad, kuna ei suutnud enam tasuda kohtukulusid, maksta palkasid ja hankida varustust.

Seega pole kindel, kas Advanfort on liikunud või liikumas tugevama ja vastutustundlikuma juhtimise poole ja kas see vahistatud eestlasi kuidagi positiivselt mõjutab.

Eelmise aasta 12. oktoobril pidas India rannavalve riigi idarannikul 15 meremiili Tuticorinist kinni laeva Seaman Guard Ohio ning laeval olnud 25 laevakaitsjat, nende hulgas 14 Eesti kodanikku, vahistati. India julgeolekujõud leidsid laeva pardalt 31 automaatrelva ja 5000 ühikut laskemoona.

Seaman Guard Ohio meeskonnale pannakse India võimude poolt süüks, et nad sattusid India vetesse ebaseaduslikult ning neil pole piisavat dokumentatsiooni laeval olnud relvade ja laskemoona kohta.

Seni pole mehed ka kautsjoni vastu vabastust saanud, ehkki seda on taotletud. Kohtumenetlus nende üle võib kesta aga aastaid ja kautsjoni saamisel peavad nad Indiasse jääma, kuni uurimine käib.

Tuticorini ringkonnakohus otsustas kolmapäeval pikendada oktoobris Indias kinnipeetud piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmete vahi all olekut kuni 14. märtsini, põhjenduseks oht India rahvuslikule julgeolekule.