Välisminister Urmas Paeti sõnul tabas möödunud aasta augustis Pakistani lähiajaloo rängim humanitaar- ja looduskatastroof, mille tagajärjel on kannatanud miljonid elanikud, hukkunuid on tuhandeid. „Üleujutustest mõjutatud piirkonnad on kogu riigis kõige vaesemad. Miljonid inimesed on olnud veetulvade tõttu sunnitud oma elukohast lahkuma,“ lausus välisminister Paet. „Eesti päästeeksperdid aitavad kaasa sellele, et abi jõuaks hädasolijateni,“ lisas välisminister.

Sukkuri linna regioon on Pakistanis üks üleujutuste tagajärjel rängimalt kannatada saanud piirkondi ning abi andmist koordineerib suur hulk ÜRO humanitaarabitöötajaid. ÜRO humanitaarabitöötajate baaslaagri püstitamine ja teenindamine on Rahvusvahelise humanitaarpartnerluse (IHP — International Humanitarian Partnership) ühisoperatsioon, millest võtavad lisaks Eesti päästeekspertidele osa Rootsi, Taani, Saksamaa, Norra ja Soome spetsialistid.

Eesti päästeeksperdid on osalenud varasemalt abimissioonidel 2009. aastal Namiibias ja Indoneesias ning 2010. aastal Haitil ja Pakistanis.

Vahetult pärast katastroofi ilmnemist toetas Eesti Maailma Toiduprogrammi (United Nations World Food Programme — UN WFP) kaudu Pakistanis tugevate mussoonvihmade tõttu põhjustatud üleujutustes kannatanuid ühe miljoni krooni ulatuses toiduabiga. Pakistani elanike olukorra leevendamiseks mõeldud Eesti humanitaarabi eraldatakse välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabiks ette nähtud vahenditest.