"Väga sageli ravitakse peavalu, kuid inimene ise ei teagi, milline peavaludest teda vaevab," juhib tähelepanu tõsisele probleemile Taru ülikooli kliinikumi närvikliiniku neuroloog ja Eesti peavalu seltsi president dr Mark Braschinsky.

Peavalu, sealhulgas pingetüüpi peavalu ja migreen, on kõige levinumad kaebused arsti juures. Migreen on enimlevinud närvihaigus maailmas. Maailma terviseorganisatsiooni andmetel valutas eelmisel aastal pea 50–75 protsendil täiskasvanud elanikest. Igal kümnendal inimesel esines migreen. Paljude jaoks on peavalu krooniline haigus: 1,7–4 protsendil inimestest valutas pea viieteistkümnel või enamal päeval kuus.

Kroonilise peavalu all kannatab 58 000 eestimaalast

Oluline on ära tunda peavalu liik. Pingetüüpi peavalu on levinuim peavalu vorm, mida erineva peavaluhoogude sagedusega esineb umbes 80 protsendil inimestest. Migreeni all kannatab umbes 15 protsenti naistest ja kaheksa protsenti meestest. "Mõne peavalu tüübi ravi ei aita teistsuguse tüübi puhul – näiteks migreeni vastu on olemas vaid migreeni jaoks mõeldud ravimid," ütles Braschinsky. "Lisaks on retseptiga ja ilma saadaval valuvaigistid, mis peavalu raviks üldse ei sobi."

Võttes aluseks maailma terviseorganisatsiooni vastavad näitajad, siis esines peavalu eelmisel aastal enam kui pooltel eestimaalastel. Migreen esines igal kümnendal eestimaalasel ja kroonilist peavalu, mille korral pea valutab viieteistkümnel või enamal päeval kuus, esines 58 000 inimesel kuus. Eesti peavalu selts avas uuendatud kodulehe, kus inimesed leiavad infot haiguse kohta ja saavad neuroloogidelt nõu küsida.

Laupäeval on peavalu päev

Peavalu nädal kulmineerub esimest korda peetava Eesti peavalu päevaga, mis mõeldud kõigile tervisehuvilistele. Eesti peavalu päev toimub laupäeval, 19. mail Tartus Dorpati konverentsikeskuses. Üritus on kõigile avatud ja tasuta.

13.00 loeng "Sagedasemate peavalude äratundmine" (Struve saal). Dr Mark Braschinsky, Tartu ülikooli kliinikumi närvikliiniku neuroloog, Eesti peavalu seltsi president.

14.00 loeng "Peavalude ravi retseptivabade vahenditega" (Struve saal). Dr Sulev Haldre, Tartu ülikooli kliinikumi närvikliiniku neuroloog, Eesti peavalu seltsi juhatuse liige.

13.30 jututuba "Peavalu ja sport noores eas" (Petersoni saal) Osalevad: Grete Šadeiko, seitsmevõistleja, mitmekordne Eesti meister, Balti meister, TV 10 Olümpiastarti kõigi aegade rekordiomanik kaugushüppes ja kaheksavõistluses; Alan Braschinsky, tennisist, mitmekordne Eesti meister, Euroopa juunior-tennisesarja paarismängu turniiride mitmekordne võitja; Eesti peavalu seltsi juhatusse kuuluvad arstid.