SARA levitatud pöördumises märgitakse, et Amedsson on juba 23 aastat Rootsi kodanik.

1980. aasta 13. detsembril tapsid Türgi politseinikud ja sõjaväelased kurdi linnas Qamishlys 15 inimest, SARA teatel pääses veresaunast ainsana Amedsson, kes sai rünnakus 13 kuuli ja ligi 200 killuhaava.

Türgi on aastaid nõudnud Rootsilt, kes 1981. aastal andis Amedssonile varjupaiga, mehe väljaandmist. Pöördumises märgitakse, et 1989. aastal otsustas Rootsi peasüüdistaja K.G. Svensson sulgeda Amedssoni vastu algatatud kriminaalsüüdistused, kuna Türgi ei suutnud esitada veenvaid süütõendeid.

SARA hinnangul soovib Eestilt Amedssoni väljaandmist nõudev Türgi sel moel sulgeda Qamishly veresauna ainsa tunnistaja suu.

“Kurdid nõuavad, et Eesti ei teeks koostööd ebademokraatliku ja tihtipeale barbaarselt käituva maaga, nagu seda on Türgi,” seisab pöördumises.

Pöördumises märgitakse, et Rootsi ametivõimud soovivad Eestilt Amedssoni Rootsi väljasaatmist. Vastavasisulise ametliku avalduse tegi Rootsi välisminister Laila Freivalds.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja ültes BNS-ile, et ametliku pöördumise, milles soovitakse Amedssoni väljasaatmist Rootsi, tegid Rootsi võimud eelmise nädala kolmapäeval.

SARA teatel on Tartu vanglas viibiv Amedsson alustanud näljastreiki ega ole juba 16 päeva toitu vastu võtnud.

“Me nõuame, et demokraatlik ja täieõiguslik Euroopa Liidu liige Eesti austaks põhilisi inimõigusi ning varjupaigaõigust ja lubaks Hemo Heybet Amedssonil naasta kodumaale Rootsi,” seisab pöördumises.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja sõnul langetab justiitsminister Ken-Marti Vaher otsuse Amedssoni väljaandmise kohta sel nädalal.

Amedsson on viibinud Eestis väidetavalt 1992. aastast, omamata selleks luba. Juuni keskel võtsid Eesti ametivõimud ta selle eest vahi alla, veidi hiljem selgus, et Interpol on mehe tagaotsitavaks kuulutanud.

Türgi ametivõimud süüdistavad Amedssoni aastail 1980-1981 toime pandud kuues tapmises ja kahes mõrvakatses.

Türgi süüdistuse järgi kuulus Amedsson terrorirühmitusse Kawa.

Kurdide legendaarse kangelase Kawa nime kandev marksistlik-leninlik organisatsioon langes repressioonide alla pärast sõjaväelise diktatuuri kehtestamist 1980. aastal, selle liikmed on käinud Türgi võimude vastu tunnistamas ka ÜRO piinamisvastases komisjonis.

Amedssoni vend ja eestlannast elukaaslane kavandavad näljastreiki, et takistada mehe Türgile väljaandmist.