Venemaa soliidsete ajakirjade ja -lehtede reklaamküljed on täis kuulutusi, milles Eesti kodakondsuse soovijaile pakutakse võimalust vormistada see kiiresti ja konfidentsiaalselt. Kusjuures teenust pakuvad mitte ainult Moskvas, vaid ka Pariisis tegutsevad firmad, kirjutab Den za Dnjom (DD).

Prantsusmaa telefoninumbril helistanud DDi korrespondendile öeldi, et Eesti kodakondsuse ja passi vormistamine on täiesti võimalik, kuid selleks peab sõitma Pariisi. “Meie pakume täielikku teenuspaketti — teie maksate raha, meie anname teile passi. Ja ei mingeid keeleeksameid. Teenus maksab 20.000 dollarit.”

Venemaa firmad võtavad teenuse eest sama palju. Erinevalt prantsuse kolleegidest ei küsi nad enne dokumentide vormistamist ettemaksu, kuid siis läheb passisaajale teenus maksma 25.000 dollarit. Kogu asjaajamine kestab firma esindaja sõnul vaid ühe kuu. “Aga mis probleeme siin olla saab? Advokaadid teevad natuke tööd ja ongi asi korras,” kinnitas ta.

Eesti kodakondsus- ja migratsiooniameti kodakondsusosakonna juhataja Koidu Mesilane ütles DDle, et on teadlik sellest skeemist. “Hetkel on meil menetluses mitu taotlust SRÜ riikides elavatelt inimestelt. Meie kontrollime kõiki nende poolt esitatud dokumente, kuid paraku pole meil mingeid garantiisid, et Petseri arhiivi esitatud dokumendid vastavad tõele — osa dokumentidest võis olla omal ajal võltsitud,” ütles Mesilane.

Tema sõnul ei ole võimalik Eesti passi vormistada ühe kuuga. “See lubadus meenutab rohkem reklaamitrikki, kuna meie menetlemine kestab mitmeid kuid.”.