Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas täna Jänedal talupäevadel aset leidnud mõttekojas talupidajate esindajatele, et Brüsselis on alanud aktiivne eeltöö Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika tuleviku teemadel. Et Eestile kujuneksid otsused soodsaks, tuleb Eesti esindajatel juba täna selle nimel sihipäraselt tegutseda.

„Eesti kindel seisukoht on see, et ühine põllumajanduspoliitika ja eriti otsetoetuste süsteem peab muutuma uute liikmesriikide, sh Eesti suhtes õiglasemaks,” rõhutas minister ja avaldas heameelt, et Eesti seisukohti on asunud jõuliselt toetama Euroliidu ühise põllumajanduspoliitika võtmetegija Saksamaa.

„Eesmärk on hektari-põhiste otsetoetuste võrdsustamine liikmesriikide vahel,” selgitas minister mõttekojas, mille läbivaks teemaks oli seekord „Ühine põllumajanduspoliitika 2013+”.

Teatavasti on ELi ühisel põllumajanduspoliitikal kaks peamist eesmärki: aidata Euroopa põllumajandustootjatel rahvusvahelisel tasandil konkurentsis püsida ning edendada maaelu arengut. Eesti on seisukohal, et ÜPP peab jääma ka edaspidi Euroopa ühiseks poliitikaks.

Täna ja homme Jänedal toimuvad Eesti talupäevad toimuvad tänavu juba 19. korda. Tavakohaselt tunnustab Eestimaa Talupidajate Keskliit parimaid talusid kolmes kategoorias.

Tänavuse talukonkursi üldvõitjaks tunnistati Taavi Serva ja Gaile Tammemägi Väikemetsa talu Võrumaalt Sõmerpalu vallast.

Ühtlasi tuli Väikemetsa talu võitjaks ka noortalunike kategoorias.

Tootmistalude hulgas tuli võitjaks Simmo-Paavli talu (Janek Mägi ja Kai Orb).

Alternatiivse suunda arendavate talude võitjaks tuli Leigo talu (Tiiu Tamm).