Välisminister Urmas Paeti sõnul on hindamisrühma tegevus oluline jätk eelmisel aastal Eesti eestvedamisel lõpuleviidud läbirääkimistele ÜRO arenguabisüsteemi tõhustamiseks. „Eesti esindaja valimine hindamisrühma liikmeks näitab Eesti usaldusväärsust doonorriigina ning kõrget hinnangut meil olemasolevatele teadmistele,“ ütles Paet.

„Ühtse ÜRO“ pilootprojekt sai alguse 2007. aastal, kui kaheksa riiki — Albaania, Cabo Verde, Mosambiik, Pakistan, Rwanda, Tansaania, Uruguai ja Vietnam — võtsid vabatahtlikult kasutusele uudse lähenemise ÜRO abiprogrammidele. Selle kohaselt hakkasid ÜRO allorganisatsioonid abisaavas riigis töötama ühe juhi, ühe eelarve, ühe programmi ja ühe kontoriga. Enamuses teistes arenguriikides tegutsevad ÜRO allorganisatsioonid tänaseni eraldiseisvalt. Käesoleva aasta ühe olulisima ÜRO arenguabisüsteemi reformprotsessi eesmärk on hinnangu andmine „Ühtne ÜRO“ lähenemise edusammudele ja võimalikule laiendamisele. Aare Järvan kuulub juhtrühma, mille ülesanne on määratleda hindamisekspertide pädevus ja valiku kriteeriumid, jälgida ekspertide valimist ning lepingute sõlmimist. Aasta lõpuks koostatakse ÜRO peaassambleele hindamisraport.

Juhtrühma liikmeteks on lisaks Eestile kui Ida-Euroopa regionaalse grupi esindajale veel Taani, Hiina, Mehhiko ja Benin teistest ÜRO regionaalsetest gruppidest ning pilootriikide esindajatena Cabo Verde ja Uruguai. Lisaks kuuluvad juhtrühma kaks ÜRO sekretariaadi juhtivat hindamiseksperti. Juhtrühma esimene kohtumine toimub 7.–10. märtsil 2011 New Yorgis.

Sõltumatu hindamise läbiviimine otsustati 2010. aasta juulis vastu võetud ÜRO arenguabisüsteemi reformi resolutsiooniga, mille läbirääkimisi juhtisid Eesti ja Tuneesia alalised esindajad ÜRO juures.