Riigikogu erikomisjonide juhtimises suure kogemusega Andres Anvelt (SDE) ütles Delfile, et kui ilmneb vajadus luua uurimiskomisjon VEB fondiga seonduvate asjaolude uurimiseks, siis võivad olla just sotsid need, kes sellise ettepaneku teevad.

Riigikogu uurimiskomisjonile on antud asja uurimiseks väga laiad volitused ning „vaibale“ saab kutsuda ka kurikuulsa dokumendi 1995. aastal allkirjastanud toonase Eesti Panga juhi Vahur Krafti.

„Uurimiskomisjon saab kutsuda kõik asjaga seotud isikud jutule, nõuda dokumendid välja ja kaasata eksperte. Kui on finantsdokumendid, siis miks mitte kaasata Eesti Panga või finantsinspektsiooni inimesi. Samuti on võimalik anda ka ülesandeid politseile või prokuratuurile selgitamaks mingeid asju, mida pole võimalik komisjonil teha,“ rääkis Anvelt.

Reformierakonna poolt on vastakaid signaale VEB fondi asjaolude selgitamise suhtes. Peaminister Ansip ütles eelmisel nädalal, et toona Eesti Pangaga seotud isikud võiksid oma mälu värskendada ning raske on selle soovituse sihtmärgiks olevate isikute sekka mitte arvata Siim Kallast, kes oli keskpanga juht vahetult enne seda, kui tema ameti üle võtnud Vahur Kraft allkirjastas valet sisaldanud dokumendi.

Reformierakonna fraktsiooni juht Jaanus Tamkivi rääkis täna Delfile, et tema hinnangul tuleks kõigepealt analüüsida, mida uurimiskomisjon antud juhtumi selgitamisele juurde anda võib. „Kui seal erilist lisaväärtust ei ole, siis pole mõtet niisama selle komisjoniga keerutada,“ sõnas ta ning lisas, et fraktsioonis ei ole seda teemat veel arutatud.

„Ega riigikogus pole komisjonide tegemine ainult tegemise pärast. See on seotud ka teatud bürokraatia tekitamisega ja kuludega, sest komisjonide esimehed, aseesimehed jne on ju palgalised,“ rääkis Tamkivi.

Simson: riigikogu enamus tõenäoliselt toetaks uurimiskomisjoni loomist

Reformierakonna koalitsioonipartner IRL ei ole uurimiskomisjoni osas samuti ühtset seisukohta välja kujundanud.

„Järgmine samm peaks ikkagi olema see, et riigikontroll vaatab Eesti Panga auditi läbi ja kui sealsed tulemused ja seisukohad on selged, siis saab järgmiste sammude peale mõelda. Kui riigikontrolli tulemustest selline tõsine vajadus tuleneb, siis meie uurimiskomisjoni pidurdama ei hakka,“ ütles IRLi fraktsiooni juht Kaia Iva.

Suurima opositsioonipartei fraktsiooni juht Kadri Simson on üsna veendunud, et kui riigikogus peaks tõstatuma küsimus, kas luua uurimiskomisjon VEB fondi asjaolude uurimiseks või mitte, siis parlamendi enamus toetab seda plaani.

„Kui meenutada viimase uurimiskomisjoni (elamislubade komisjoni – toim) sündi, sinna taha tuli IRL päris kiiresti. Ometi oli elamislubade äriga seotud IRL ja nende maine. Ma arvan, et IRLil pole ka seekord põhjust uurimiskomisjoni karta,“ arutles Simson.

„VEB fondi asja seostatakse Reformierakonna ja tema mainega, siis nemad on harrastanud sellist teistsugust stiili, et midagi pole vaja uurida ja küsimusi esitada,“ jätkas ta.