Välisminister Urmas Paeti sõnul seisab Pakistan silmitsi riigi lähiajaloo rängima humanitaar- ja looduskatastroofiga. „Eesti eksperdid suunduvad Pakistani rahvusvahelise humanitaarpartnerluse raames ÜRO humanitaarasjade koordinatsioonibüroo palvel,“ lausus välisminister Urmas Paet. „Üleujutustest mõjutatud piirkonnad on kogu riigis kõige vaesemad. Hävinud on ligi 900 000 elamut, veetulvade tõttu on kodud täielikult kaotanud või ajutiselt elukohast lahkuma sunnitud ligi 15 miljonit inimest. Oma elu on kaotanud pea poolteisttuhat inimest,“ lausus välisminister Paet.

Sukkuri linna regioon on Pakistanis üks üleujutuste tagajärjel rängimalt kannatada saanud piirkondi ning sinna suundub abi andmist koordineerima suur hulk ÜRO humanitaarabitöötajaid.

Vahetult pärast katastroofi ilmnemist toetas Eesti Maailma Toiduprogrammi  kaudu Pakistanis tugevate mussoonvihmade tõttu põhjustatud üleujutustes kannatanuid ühe miljoni krooni ulatuses toiduabiga. Pakistani elanike olukorra leevendamiseks mõeldud Eesti humanitaarabi eraldatakse välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabiks ette nähtud vahenditest.

Lisaks käis Euroopa Liidu hindamis- ja koordineerimismeeskonna koosseisus Pakistanis Eesti päästemeeskonna liige Gert Teder. ELi hindamismissiooni ülesandeks oli kannatanud elanikkonna esmavajaduste hindamine ja saabuva abi koordineerimine