Juuli lõpus alguse saanud üleujutuste ja maalihete tõttu on Pakistanis ametlikel andmetel hukkunud 1402 inimest. Hävinud on ligi 900.000 elamut, veetulvade tõttu on kodud täielikult kaotanud või ajutiselt elukohast lahkuma sunnitud ligi 15 miljonit inimest.

Pakistani lähetatud EL hindamis- ja koordineerimismeeskonnas on viie riigi ja Euroopa Komisjoni esindajad.

2001 aastal loodud Euroopa Liidu elanikkonnakaitsemehhanismi eesmärk on osalejariikide reageerimine loodus- ja tehnogeensetele katastroofidele kogu maailmas. Euroopa Liidu hindamis- ja koordineerimismeeskonnad koosnevad rahvusvahelistest ekspertidest, kelle ülesanne on sündmuskohal
edastada infot kannatanud riigi kahjude ja esmavajaduste kohta, et tagada vajalikku abi saatmist ning jagamist elanikkonnale.

Gert Teder on Eesti Päästemeeskonna kogenuim liige, otsingu- ja päästerühma juht. Ta on osalenud EDRT missioonil Pakistanis 2005. aastal ja 2006 aastal majandas ÜRO välilaagrit samuti Pakistanis. 2010 aastal osales Teder Euroopa Liidu hindamis- ja koordineerimismeeskonna koosseisus
missioonil Haiti maavärinapiirkonnas.

Välisministeerium aitas ÜRO Maailma Toiduprogrammi kaudu Pakistanis tugevate mussoonvihmade tõttu põhjustatud üleujutustes kannatanute olukorda leevendada miljoni krooniga.