Lepingu järgi ostab Eesti vähem kui 40 miljoni euro eest 80 Javelini laskeseadet ning piisaval hulgal rakette, mille kogus vastab meie plaanidele ja vajadustele nii väljaõppe läbiviimiseks kui ka sõjaaja-üksuste lahingumoonavarudeks.

Eesti saab Javelinid, mis on küll toodetud mõne aja eest, kuid neid pole kasutatud ja seetõttu on need väga heas korras. Pakutavate seadmete, laskemoona ja väljaõppesimulaatorite hind tuli odavam, kui otse tootjalt hankides.

Javelinid on kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteemid, mis viivad meie tankitõrjevõime täiesti uuele tasemele ning tõstavad oluliselt meie sõdurite tegevusvabadust lahinguväljal.

Seni on Eesti kaitseväe ja kaitseliidu käsutuses olnud teise põlvkonna tankitõrjeraketisüsteemid Milan ja Mapats, mis hakkavad nii moraalselt kui füüsiliselt vananema ning mille moderniseerimine oleks liiga kallis.

„Julgeolekuolukorra halvenemise tõttu otsustasime hankida moodsad raketikompleksid võimalikult kiiresti," ütles kaitseminister Sven Mikser. „Tänu meie Ameerika liitlaste toetusele ja kiirele asjaajamisele sain täna lepingu alla kirjutada ning esimesed kolmanda põlvkonna tankitõrjesüsteemid jõuavad Eestisse juba järgmisel aastal.“

„Javelinide hankimine mitte ainult ei süvenda meie kui NATO liitlaste suhteid, vaid on ka väga väärtuslikuks täienduseks Eesti kaitsevõimekusele,“ ütles Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis Jeffery D. Levine.

„Olen tänulik, et meil saab olema selline relvasüsteem. Kaitseväe ja kaitseliidu jaoks on Javelinide hange samm arengus edasi,“ ütles kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras

Javelin on USA ja paljude teiste riikide relvastuses alates 1990. aastate keskpaigast, st need on põlvkonna võrra uuemad süsteemid, kui praegu Eesti kaitseväes kasutuses olevad Milanid ja Mapatsid.

Javeline on edukalt kasutatud nii 2003. aasta Iraagi sõjas Iraagi soomusmasinate vastu kui ka hiljem Afganistani mässulistevastases võitluses.

Tegemist on „lase ja unusta“ tüüpi relvaga, selle lõhkepea on mõeldud vastase soomukit tabama nõrgimast kohast e. pealt poolt, seda saab kasutada suletud ruumides – see kõik muudab Javelini võrreldes olemasolevate süsteemidega efektiivsemaks ja selle kasutamise lahinguväljal ohutumaks.

Javelinide hankimine on osa riigikaitse arengukava elluviimisest. 2013. aasta algul kinnitatud riigikaitse arengukava peamisteks uuteks võimearendusprogrammideks on jalaväe lahingumasinate, uute tankitõrjeraketisüsteemide ning iseliikuvate suurtükkide hankimine.

Tankitõrjeraketisüsteemi Javelin taktikalis-tehnilised andmed:
Efektiivne laskekaugus: 65 kuni 2500 meetrit
Laskeseadme kaal: 7kg, koos kolmjalaga 11 kg
Raketi kaal: 15,5 kg
Lõhkepea soomustläbistavus: 750mm
Raketi juhtimismeetod: „lase-ja-unusta“, st. rakett lukustub pärast väljatulistamist automaatselt sihtmärgile
Meeskonna suurus: 2
Tootja: Raytheon & Lockheed Martin
Relvastuses alates: 1996. aastast
Kasutajariigid: Ameerika Ühendriigid, Austraalia, Iirimaa, Leedu, Uus-Meremaa, Norra, Iisrael, Bahrein, Tšehhi, Prantsusmaa, Gruusia, Indoneesia, Jordaania, Omaan, Katar, Saudi Araabia, Taivan, Araabia Ühendemiraadid, Ühendkuningriik.