Kaitseminister Jürgen Ligi ning Suurbritannia asekaitseminister lord Paul Drayson kirjutasid lepingule alla Portsmouth’is Kuninglikus mereväebaasis admiral H. Nelsoni lipulaeval “Victory”, teatas kaitseministeerium.

Mereväele soetatakse kolm endist kuningliku mereväe “Sandown” klassi miinijahtijat. Lepingu kohaselt laevad remonditakse ja varustatakse tänapäevase sõjaväetehnikaga, paigaldatakse uus miinihävitussüsteem Seafox, uuendatakse sonari süsteeme, varustatakse taktikalise juhtimissüsteemiga ning tagatakse vajalik väljaõpe meeskonnaliikmetele, teatas kaitseministeerium.

Esimene laev antakse Eestile üle aprillis 2007, teine laev märtsis 2008 ja veebruaris/märtsis 2009 tarnitakse viimane laev. Esimesed kaks laeva viiakse täielikku operatiivvalmidusse. Kolmas laev varustatakse külgvaatlussonariga, allveerobotite ja miinihävitussüsteemiga. Merevägi planeerib laevade aktiivset kasutust vähemalt 15 aastaks.

Eesti mereväe ülesandeks on tagada siseriiklik miinitõrjevõimekus ning koguda laevateedel süstemaatilist merepõhja- ja keskkonnaalast informatsiooni ja analüüsi. Lisaks tavapärasele miinitõrjele on mereväe laevu võimalik kasutada merepäästeoperatsioonides ning allveeroboteid veealuste ehitusobjektide kontrollimiseks ja uppunud objektide tuvastamiseks.

Tõhusa miinitõrjevõimekuse väljaarendamine aastaks 2010 on Eesti mereväe üks peamisi prioriteete. Hetkel kasutuses olevad miinitõrjelaevad on üle 40 aasta vanad ja nendega ei ole võimalik enam täita Eesti mereväele seatud eesmärke.

Miinijahtijate hanke on ette valmistanud kaitseministeeriumi ja kaitseväe ametnike ning ekspertide töörühm. Lõpliku otsuse tegemiseks jäid sõelale USA “Osprey” ning Suurbritannia “Sandown” klassi miinijahtijad. Brittide laevaklassi kasuks rääkisid paremad tehnilised näitajad, mis sobisid kõige paremini Eesti mereväe ees seisvate sõjaliste ülesannete täitmiseks.