Eesti riik ostab 20 mereseireradarit hinnaga 411,6 miljonit krooni, mis sisaldab ka radarite paigaldust ja hooldust 25 aasta jooksul, teatas siseministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Pärast lepingu allkirjastamist peab riigikogu selle ka ratifitseerima.

Järgmise aasta jooksul kooskõlastavad lepingupooled veelkord dokumendid ja täpsustavad radarite paigaldamise projekti ning alles seejärel valmistatakse radarid.

Eesti pool peab püstitama radarite jaoks mastid. Esimesi radareid on kavas paigaldama hakata 2003. aastal ja lepingu kohaselt peaksid kõik 20 olema paigas 2004. aasta lõpuks.

“Kui Eesti merepiir on kaetud kaasaegsete mereseireradaritega, muutub nii meresõit ohutumaks kui ka merepiiri valve efektiivsemaks,” ütles piirivalveameti side- ja valvetehnika osakonna ülem Aivar Lõhmus.

Kaheetapiline riigihange mereseireradarite ostuks kuulutati välja 10. septembril 1999. aastal. Konkursi läbis neli firmat, kes tegid uue pakkumise eelmisel aastal.

Hanke võitis kõige soodsama pakkumise teinud Saksa firma EADS Deutschland GmbH ja siseministeeriumi komisjon alustas sakslastega neli kuud kestnud läbirääkimisi tänavu aprillis, lausus pressiesindaja.

Siseminister Loodus ja EADS Deutschland GmbH esindajad kirjutavad lepingule alla kell 13.