Valitsuskabinet arutas neljapäeval kaitseministeeriumi taotlust eraldada valitsuse reservist NATO Liibüa operatsiooni läbiviimiseks alliansi liikmesriikide poolt ühiselt rahastatavate kulude katteks kuni 77 064 eurot.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja kinnitas BNS-ile, et 77 064 eurot on NATO-poolne hinnanguline maksimaalne Eesti kuluosale vastav summa ning lõplik summa selgub siis, kui allians on Eestile esitanud operatsiooni maksumuse lõpliku kulukalkulatsioonid.

Valitsuskabinet nõustus ministeerium taotlusega eraldada valitsuse reservist kuni 77 064 eurot, kui NATO on esitanud lõplikud kulukalkulatsioonid.

Pressiesindaja selgitas, et NATO operatsioone rahastatakse NATO sõjalisest eelarvest, millesse panustavad kõik liikmesriigid vastavalt konkreetsele riigile sätestatud kuluosale. Nii on Eesti kuluosa NATO sõjalises eelarves 0,1014 protsenti.

Kuna Liibüa operatsioon käivitus tänavu, ei olnud selleks raha alliansi sõjalisse eelarvesse planeeritud. Seetõttu katavad liikmesriigid kulud ühiselt ja eelarveväliselt.