Elevandiluuranniku valitsusametnik saatis teisipäeval e-kirjaga keskkonnaministeeriumile palve mitte lubada Probo Koalal Paldiski sadamast lahkuda. Ministeeriumi asekantsler Allan Gromov ütles, et ametlik suhtlus niimoodi ei käi, kuid eelinformatsiooni kohaselt saadab Lääne-Aafrika riik tõsiseltvõetavama taotluse diplomaatilisi kanaleid pidi, edastab ETV24.

Tarmo Ots veeteede ametist lausus, et täna peaksid saabuma Probo Koala tankidest võetud proovid, mida testiti nii Belgia sadamalinna Antwerpeni kui Eesti laborites. Proovid võeti tankerilt Paldiski sadamas.

Gromov selgitas, et Probo Koala soovis jätta Paldiskisse oma pilsivee, mille vastuvõtmiseks on sadam kohustatud. Samas lastakse tankide puhastusvett laboritest testida, et olla kindel, kas süütu pilsiveega ei kaasna ka mürgiste vedelike mahapanek.

Greenpeace’i keskkonnakaitsja Satu Pitkänen sõnas, et testid pole olulised, sest laev võib praeguseks puhas olla. Tema hinnangul on tähtis alustada kriminaalmenetlust.

Keskkonnaorganisatsiooni jäämurdja seisis kolmapäeva hommikul Paldiski sadama ankruplatsil ega blokeerinud võimaliku mürgilastiga tankerit Probo Koala.

Veeteede ameti inspektorid kontrollisid teisipäeval Paldiski reidil Greenpeace’i laeva Arctic Sunrise. Kontrolli ajendiks oli laeva kohustusliku lootsimise nõuete eiramine. Selle käigus avastati neli väiksemat puudust.

Politsei vabastas kaks keskkonnakaitsjat, kellest üks oli teisipäeva õhtul vette hüpanud ja teine end tankeri külge aheldanud.

Greenpeace’i väitel põhjustas Probo Koala enam kui kuu aega tagasi Elevandiluurannikul Abidjanis mürgiste jäätmetega haiguslaine, mille tagajärjel hukkus seitse ja haigestus 44 000 inimest.

Laeva omanikfirma Trafigura väitis BBC-le, et sõltumatute analüüside kohaselt vastas laeva pilsivesi rahvusvahelistele standartitele.